Advertentie

SPD nog amper groter dan AfD

Martin Schulz en Andrea Nahles, die hem deze week opvolgde als leider van de SPD. ©REUTERS

Het gros van de Duitse sociaaldemocraten steunt wel de nieuwe 'Große Koalition' met de CDU van Angela Merkel.

De implosie van de SPD gaat verder. Haalden de Duitse sociaaldemocraten bij de parlementsverkiezingen in september nog amper 20,5 procent van de stemmen, een naoorlogs diepterecord, dan zijn ze intussen nog verder weggezakt naar 16 procent. Dat blijkt uit een peiling van Infratest-Dimap voor de openbare omroep ARD.

Volgens die poll is de SPD nog amper groter dan het rechts-populistische Alternative für Deutschland. Dat scoorde in september een opzienbarende derde plek met 12,6 procent van de stemmen, en zou intussen 15 procent van de kiezers achter zich scharen. De christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, en haar Beierse zusterpartij CSU, blijven hangen op 33 procent.

Het electorale echec inspireerde de SPD initieel tot boetedoening in de oppositiebanken. Maar toen Merkels coalitiegesprekken met de groenen en de liberale FDP afsprongen, liet sociaaldemocratisch kopman Martin Schulz zich toch verleiden tot regeringsdeelname. Vorige week werd die 'Große Koalition' in de steigers gezet, al lijkt niemand er echt warm van te worden.

Hoewel de SPD aanzienlijke concessies binnenhaalde, en met Financiën, Buitenlandse Zaken en Werk drie zware ministerposten verwierf, lijkt de partij vooral zijn interne gesteggel in de verf te zetten.

Eerst moest Schulz zich terugtrekken als kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken, en dinsdag stapte hij zelfs op als partijleider. Hij wordt vervangen door Andrea Nahles. Opmerkelijk: volgens de ARD-peiling gelooft maar 33 procent van de Duitsers dat Nahles de SPD vooruit kan helpen. Zelfs onder SPD-kiezers is dat maar 48 procent.

Niettemin hoopt gewezen Europees Parlementsvoorzitter Schulz, die het verkiezingsfiasco aangewreven wordt, met zijn exit de achterban te overhalen de 'GroKo' te steunen. Vanaf volgende week kunnen de partijleden stemmen over het regeerakkoord. Op 4 maart wordt bekendgemaakt of de SPD ook daadwerkelijk in de regering stapt.  Nahles probeert intussen te brokken te lijmen. In een interview met het Beierse dagblad 'Augsburger Allgemeine' belooft ze in de marge van een bezoek aan de lokale partij-afdeling werk te maken van grotere inspraak voor de partijbasis. 

Volgens een nieuwe peiling van regionale Duitse kranten zou 66 procent van de SPD-basis wel degelijk in een 'GroKo' willen stappen. Eerder uit zelfverdediging, zo lijkt echter. Het alternatief zijn nieuwe verkiezingen, en die dreigen de SPD helemaal kalt te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud