Spelen geven Britse economie boost

De Olympische en Paralympische Spelen hielpen de Britse economie uit de recessie te kruipen (Foto: AFP).

De Britse economie wist in de periode juli-september uit een recessie te kruipen. Het bruto binnenlands product (bbp) trok kwartaal op kwartaal aan met 1 procent. De Olympische en Paralympische Spelen gaven de economie een boost.

Het Britse bureau voor de statistiek, het zogenaamde Office for National Statistics (ONS), kon donderdag nog eens met goed nieuws uitpakken. In de periode juli-september liet de Britse economie de ellende van de afgelopen maanden achter zich en wist ze uit te pakken met positieve groeicijfers.

Kwartaal op kwartaal trok het bbp aan met 1,0 procent. Daarmee klopte de economie de stoutste verwachtingen. Analisten waren uitgegaan van een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,6 procent.

In de periode april-juni had de economie nog te kampen met een kwartaal-op-kwartaalkrimp met 0,4 procent. Jaar op jaar was in het derde kwartaal sprake van een nulgroei.

Tickets

Om de goede cijfers te verklaren verwees het ONS naar de Olympische en de Paralympische Spelen die afgelopen zomer in Londen plaatsvonden. 'De verkoop van tickets voor de Spelen dikte de cijfers voor juli-september met 0,2 procentpunt aan', luidde het.

Het bureau voor de statistiek voegde eraan toe dat de exacte impact van de Spelen op de economie moeilijk in te schatten valt. 'De hotel- en restaurantactiviteit nam toe en werkgelegenheidskantoren stelden een grotere vraag naar werkkrachten vast', klonk het.

Het ONS herinnerde er eveneens aan dat de Britten in de periode april-juni een extra feestdag kregen naar aanleiding van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II.

Cameron

De cijfers zijn goed nieuws voor de regering van premier David Cameron. 'Deze cijfers tonen aan dat we op het goede spoor zitten. Maar we hebben nog een lange weg te gaan', zei minister van Financiën George Osborne.

Hij wees erop dat de problemen in de eurozone ook een ferme uitdaging blijven voor het VK.

De Britse economie zat de afgelopen negen maanden in een recessie. Zelfs met de goede cijfers van donderdag staat ze nog een eind verwijderd van het niveau waarop ze noteerde voor het begin van de financiële crisis in 2008.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud