'Spookschepen' teisteren Middellandse Zee

Het stuurloze schip Ezadeen waarop er zich 450 vluchtelingen bevinden. ©EPA

Een stuurloos vrachtschip met 450 illegale opvarenden is vrijdag door de Italiaanse marine gered en richting de Italiaanse kust gebracht. Het is het tweede 'spookschip' in een paar dagen tijd dat gered moet worden.

Dinsdagmiddag kwam het cargoschip Blue Sky M in de problemen vlakbij de kust van het Griekse Eiland Corfu. Het schip bleek door zijn crew in de steek gelaten, maar bevolkt door bijna duizend illegale opvarenden. Een optreden van de Italiaanse marine vermeed een tragedie.

Slechts twee dagen later moet de Italiaanse marine andermaal tussenkomen, ditmaal voor het schip met de naam 'Ezadeen', dat 450 illegale immigranten herbergde en in de steek gelaten was door de bemanning. Het schip vaart onder de vlag van Sierra Leone en bevond zich stuurloos in de Ionische Zee - de zee tussen Italië en Griekenland - niet ver van de Italiaanse havenstad Crotone. Drie officieren van de Italiaanse kustwacht hebben de controle over het schip over genomen, een Ijslands schip - de Tyr - brengt het schip nu veilig naar de kust.

De 'Ezadeen' werd donderdagavond opgemerkt omdat het schip recht op de Italiaanse kust af voer. Het schip viel evenwel zonder brandstof op 60 kilometer van de kustlijn. Toen de kustwacht polste naar het status van het schip antwoordde een vrouw - vermoedelijk een illegale migrante - dat ze 'alleen waren, zonder hulp'. De bemanning had het schip verlaten, een gelijkaardige tactiek als met de Blue Sky M. Donderdag arresteerde de Italiaanse politie vier mannen van wie vermoed werd dat ze de bemanning waren van de Blue Sky M. 

De twee incidenten doen vermoeden dat mensensmokkelaars op zoek zijn naar nieuwe technieken om het Europees territorium binnen te geraken. Italië stopte vorig jaar de operatie 'Mare Nostrum', die erop gericht was om bootjes van illegale migranten tijdig uit het water te halen. Een Europese operatie - waar onder meer de Ijslandse Tyr deel van uitmaakt - moet nu die rol overnemen. Door schepen zonder crew te laten vallen, hopen de smokkelaars dat de Italiaanse kustwacht toch snel zal optreden, waardoor de migranten efficiënter het Europese vasteland bereiken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud