Advertentie

Sri Lankaanse president geklopt door ex-rechterhand

Maithripala Sirisena (midden) is de nieuwe president van Sri Lanka. ©AFP

Het is uitkijken hoe hard Maithripala Sirisena zich zal opstellen tegen China. In zijn kiescampagne noemde hij Sri Lanka veel te afhankelijk van 's werelds twee grootste economie.

De Sri Lankanen hebben een nieuwe president gekozen. De huidige leider Mahinda Rajapaksa (69), sinds 2005 aan de macht, heeft het niet gehaald. De verdenking van corruptie en zijn dictatoriale trekjes hebben hem de das omgedaan.

Rajapaksa haalde bijna 48 procent van de stemmen. Hij moest daarmee zijn meerdere erkennen in zijn uitdager Maithripala Sirisena (63) die 51 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg.

Rajapaksa had in november zelf nieuwe verkiezingen uitgeroepen omdat zijn partij erop achteruit gegaan was in de laatste tussentijdse verkiezingen. Er leek geen vuiltje aan de lucht, want Rajapaksa was zeer populair omdat hij zes jaar geleden een einde maakte aan de burgeroorlog met de Tamil Tijgers én voor economische groei zorgde.

Maar toch kwam er tegenkanting, vanuit zijn eigen partij zelfs. Twee maand geleden verliet Sirisena, op dat moment de rechterhand van Rajapaksa en minister van Volksgezondheid, de partij van de president. Om de oppositie te leiden. Hij beschuldigde Rajapaksa van corruptie, een beschuldiging die de president heeft ontkend. Tevergeefs, zo blijkt nu.

China

Het is nu uitkijken hoe de nieuwe president zich zal opstellen ten opzichte van China. Onder Rajapaksa werd 's werelds tweede grootste economie de grootste investeerder in en de op een na grootste handelspartner en grootste kredietverlener van Sri Lanka. Sirisena gaf in zijn kiescampagne echter te kennen dat hij vindt dat zijn land te afhankelijk is geworden van China.

Sirisena zou de Chinese president Xi Jinping dus wel eens stokken in de wielen kunnen stegen in diens stappen om meer gewicht te krijgen in de regio rond de Indische Oceaan. Sirisena, die geen Engels spreekt, beloofde tijdens zijn campagne 'gelijkwaardige relaties' met China, India, Pakistan en Japan. Maar niemand gelooft dat de nieuwe president een economie die honderd keer groter is dan de zijne zal buitengooien.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud