Staking bij Frans spoor gaat vierde week in

©REUTERS

Het sociaal protest tegen de hervorming van de pensioenen in Frankrijk is donderdag zijn vierde week ingegaan. Het openbaar vervoer is opnieuw zwaar verstoord, al neemt de stakingsbereidheid wel af. Voor zaterdag is opnieuw een dag van manifestaties gepland.

De stakingsacties in Frankrijk duren nu al even lang als de staking in 1995, die liep van 24 november tot 15 december, toen de regering ook al probeerde om de pensioenen te hervormen. Uiteindelijk trok ze het plan weer in, waarna de rust terugkeerde. De pensioenhervorming die nu wordt doorgevoerd, waarbij de regering de 42 pensioenregimes wil vervangen door één systeem met punten, is de eerste poging tot hervorming sinds 1995.

Het ziet ernaar uit dat het record van langste stakingsactie in Frankrijk verbroken zal worden bij het spoor.

Volgens de vakbonden verliest iedereen door het nieuwe systeem. Ze houden voet bij stuk en blijven staken, al daalt de stakingsbereidheid wel. De spoormaatschappij SNCF liet donderdag weten dat 9,6 procent van het personeel staakt, tegenover 9,8 procent op dinsdag.

Het treinverkeer blijft donderdag wel zwaar verstoord. Eén tgv op de twee rijdt, en slechts één op de vijf regionale treinen. In Parijs rijden slechts de twee automatische metrolijnen normaal, terwijl andere lijnen enkel tijdens de spitsuren worden bediend.

Record

Nog in Parijs kwamen donderdagmiddag enkele honderden mensen op straat om hun steun uit te drukken voor de stakende spoorbedienden. Zaterdag zijn opnieuw grote betogingen gepland in heel het land.

Het ziet er naar uit dat het record van langste stakingsactie in Frankrijk verbroken zal worden bij het spoor. In 1986-87 werd 28 dagen gestaakt voor het behoud van lonen en arbeidsvoorwaarden.

Gesprekken tussen de vakbonden en de regering worden op 7 januari hervat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud