Staking brengt verkeer in Frankrijk tot stilstand

Het openbaar vervoer in Parijs ligt plat. ©AFP

Een staking bij de spoorwegmaatschappij SNCF en de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP veroorzaakt in Frankrijk grote verkeershinder. Vooral in de regio Parijs staan de auto's in de file.

Verschillende vakbonden hadden opgeroepen actie te voeren tegen de geplande pensioenhervorming. Ook in scholen, openbare diensten, ziekenhuizen en bij justitie wordt het werk neergelegd.

De pensioenhervorming maakt komaf met het grote aantal afzonderlijke systemen voor bepaalde beroepsgroepen. Werknemers zullen ook langer moeten werken.

Vooral bij het spoorwegverkeer dreigen de protesten langer aan te houden, zei Jean-Baptiste Djebbari, de staatssecretaris van Transport, aan de nieuwszender BFMTV.

De SNCF kondigde aan dat slechts een op de tien hogesnelheidstreinen rijdt. Op het regionale net zou de situatie gelijkaardig zijn. Ook het treinverkeer van en naar België is sterk verstoord. Metro's in de hoofdstad rijden in een lagere frequentie of helemaal niet. Er zijn ook verschillende betogingen gepland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud