Advertentie
Advertentie

Staking in Franse gevangenis Salah Abdeslam

De France cipiers klagen hun werkomstandigheden aan en eisen meer veiligheid. ©AFP

In minstens de helft van de gevangenissen in Frankrijk staken de cipiers.

Het gevangenispersoneel blokkeert de ingangen van meerdere Franse strafinrichtingen. De cipiers klagen de werkomstandigheden aan en eisen meer veiligheid. Volgens een van de Franse vakbonden ondergaat het gevangenispersoneel jaarlijks 4.000 à 5.000 vormen van fysieke agressie en wordt het geconfronteerd met een vijftiental gijzelingen.

Vorige week nog raakten drie cipiers gewond in de gevangenis van Vendin-Le-Vieil nadat ze werden aangevallen door een gedetineerde. Het gaat om Christian Ganczarski, een Duitse jihadist die tot 18 jaar cel werd veroordeeld omdat hij in 2002 een aanslag pleegde in Djerba, Tunesië. Hij viel de cipiers met een steekwapen aan.

Salah Abdeslam

In diezelfde zwaar bewaakte gevangenis, die gelegen is tussen Rijsel en Lens, zal de terreurverdachte Salah Abdeslam de komende maand verblijven. Hij verblijft er tijdens zijn proces. Abdeslam wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en van 22 maart 2016 in Brussel.

Na een rondvraag bij de vakbondsorganisaties kondigde de directeur van de strafinrichting in Vendin-Le-Vieil aan dat hij zijn ontslag neemt.

150 procent

In Frankrijk zitten naar schatting 70.000 mensen vast. Toch is er bij onze zuiderburen maar plek voor 60.000 gedetineerden. In sommige strafinrichtingen zit het aantal gevangenen op 150 procent van de capaciteit. De Franse minister van Justitie, Nicole Belloubet, gaat morgen op bezoek in de gevangenis van Vendin-le-Vieil. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud