Steeds meer bedrijven en instellingen verbreken contact met Britse prins Andrew

Prins Andrew. ©AFP

Het Britse telecombedrijf BT en drie Australische universiteiten hebben woensdag beslist hun banden met prins Andrew te verbreken.

De Britse prins krijgt scherpe kritiek na een rampzalig interview rond de Epstein-affaire.

Sinds een interview dat zaterdagavond werd uitgezonden, krijgt de tweede zoon van koningin Elisabeth II verwijten naar het hoofd geslingerd omdat hij geen afstand nam van Amerikaans financier Jeffrey Epstein. Die werd beschuldigd van pedofilie en werd dood aangetroffen in zijn cel. De prins, die een amicale band met Epstein had, wordt ook op de korrel genomen omdat hij geen sympathie toonde voor Epsteins slachtoffers.

Andrew ontkende ook nogmaals de beschuldigingen van een vrouw die beweerde dat ze op zeventienjarige leeftijd verplicht werd seksuele betrekkingen te hebben met hem. De vrouw zou door Epstein als seksslavin uitgeleend zijn aan rijke vrienden, onder wie de prins. 

BT heeft woensdag aangekondigd dat het weigert het digitaal leerprogramma iDEA (Inspiring Digital Enterprise Award) nog te steunen als de Hertog van York peetvader van het programma blijft.

Drie Australische universiteiten, de Bond University van Queensland, de Murdoch University en de RMIT universiteit van Melbourne, hebben verklaard dat ze hun samenwerking met het Pitch@Palace-programma, een organisatie van de prins die ondernemers en start-ups helpt, willen beëindigen. Verschillende bedrijven kondigden dinsdag al aan dat ze de organisatie van de prins niet langer willen sponsoren, terwijl de Londense Metropolitan University de prins zijn titel van peetvader wilde ontnemen.

De bankengroep Standard Chartered besliste het partnerschap niet te vernieuwen en ook internationaal accountants- en adviesorgaan KPMG wil het sponsoringscontract met Pitch@Palace niet verlengen. Britse bank Barclays is naar eigen zeggen bezorgd om de situatie en bereid om haar positie te herzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud