Steeds meer vakantiebestemmingen kleuren rood

Ibiza is sinds kort verboden gebied voor Belgische reizigers. ©EPA

De Provence, Madrid en Ibiza zijn sinds kort verboden gebied voor Belgische reizigers. En het einde is niet in zicht. Door de sterke toename van het aantal besmettingen dreigen grote delen van Frankrijk en Spanje rood te kleuren.

De lijst met regio's waarnaar Belgen niet langer op vakantie mogen, groeit gestaag. Vooral Frankrijk en Spanje worstelen met hoge besmettingscijfers. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat er sinds vrijdag bijna 20.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd zijn. In Frankrijk waren er de voorbije week gemiddeld 3.200 besmettingen per dag.

Vorige week sloeg de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken het departement Bouches-du-Rhône, dat deel uitmaakt van de Provence, in de ban, net als de populaire Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza en de Spaanse hoofdstad Madrid. Allemaal kregen ze de kleurcode rood, wat wil zeggen dat het verboden is erheen te reizen en dat terugkerende reizigers verplicht zijn zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Dat geldt ook voor kinderen, die dan niet naar school mogen.

Omliggende regio's kregen de kleurcode oranje. Belgen mogen er wel nog naartoe reizen, maar een quarantaine en test bij terugkeer zijn aangeraden. Verwacht wordt dat nog veel meer regio's rood zullen kleuren, aangezien er zowel in Frankrijk als in Spanje een sterke toename van het aantal besmettingen is.

Italië in de gaten houden

In Zweden, Nederland en Portugal is een keerpunt bereikt. Tijdens de tweede golf liep het aantal besmettingen er opnieuw hoog op, maar de voorbije week is de daling ingezet. In andere reisbestemmingen is het nog even afwachten. In Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers laag, maar is er een opwaartse trend nadat de maatregelen versoepeld werden. Ook in Italië blijft het afwachten of de stijgende trend doorzet.

Buitenlandse Zaken ontwikkelde de kleurcodes om aan te geven naar welke landen Belgen mogen reizen en welke maatregelen ze moeten nemen als ze naar huis terugkeren. Landen die een groene code krijgen - ernaartoe reizen mag en reizigers moeten geen extra maatregelen nemen - kunnen wel zelf nog voorwaarden opleggen. Zo geldt in sommige landen een verplichte quarantaine of moeten reizigers verplicht een test afleggen.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud