'Steekpartij Parijs was werk van geradicaliseerde moslim'

De Franse politie en veiligheidsdiensten waren in verhoogde staat van paraatheid na de moordpartij donderdag in een politiekantoor in Parijs. ©EPA

De man die donderdag vier agenten doodstak op het hoofdbureau van politie in Parijs hing een radicale vorm van de islam aan.

Dat maakte de speciale Franse terreuraanklager, die het onderzoek vrijdag overnam, zaterdagmiddag bekend. De 45-jarige dader had contact met salafisten en keurde goed dat in naam van de islam soms geweld wordt gepleegd, zei de aanklager. Zo had hij tegenover een collega de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo verdedigd.

Ook stuurde de verdachte kort voordat hij donderdag toesloeg sms'jes met een religieuze inhoud aan zijn vrouw. Daarin gebruikte hij herhaaldelijk de woorden 'Allahu akbar'. Hij weigerde sommige contacten met vrouwen en stak zich de laatste maanden in traditionele kleding om naar de moskee te gaan. Hij had zich tien jaar geleden tot de islam bekeerd.

De dader werkte al 20 jaar als IT-medewerker voor de politie. Hij had geen strafblad, maar tegen hem liep wel een procedure voor echtelijk geweld in 2009. De messen waarmee hij heeft gestoken, waaronder een keukenmes van 33 centimeter en een oestermes, had hij donderdagochtend gekocht.  

Aanvankelijk tastten de onderzoekers in het duister over de motieven voor de moordpartij. Alhoewel de autoriteiten zeiden alle pistes te bekijken, verklaarde een woordvoerder van de Franse regering vrijdagochtend nog dat er geen aanwijzingen waren voor radicalisering van de aanvaller. Enkele uren later nam de Franse terreureenheid het onderzoek over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud