Steinbrück verwerpt coalitie met Merkel

Peer Steinbrück. ©REUTERS

Angela Merkels uitdager voor het premierschap bij de verkiezingen in september volgend jaar, de sociaaldemocraat Peer Steinbrück, verwerpt nu al een coalitie met haar partij CDU. Hij hoopt tegen dan met de Groenen een meerderheid te behalen.

De Duitse sociaaldemocraten, die op dit ogenblik in de oppositie zitten, hebben zondag Peer Steinbrück officieel benoemd als hun kandidaat om het in verkiezingen in september op te nemen tegen huidig bondskanselier Angela Merkel.

In zijn toespraak beloofde Steinbrück voor een meer rechtvaardige maatschappij te ijveren. Een regering onder zijn leiding zou volgens hem focussen op quota voor vrouwen in ondernemingen, gelijke belastingen voor homokoppels en een betere balans tussen werk en gezin. 'Duitsland heeft nood aan meer 'wij' en minder 'ik'', aldus de socialistische kanselierskandidaat. 

Steinbrück wil ook hogere belastingen voor de rijken en een minimumloon. Ironisch genoeg werd zijn 100 minutenlange speech onderbroken door betogers van Greenpeace die een spandoek wisten te ontrollen achter het podium waarop stond 'Heb je genoeg poen binnengehaald?'. Dat is een verwijzing naar een schandaaltje rond Steinbrück, die de voorbije drie jaar als gastspreker 1,25 miljoen euro verdiende.

Steinbrück verwijt Merkel dat ze Duitsland Europees isoleert met haar opstelling in de schuldencrisis. Volgens Steinbrück is de CDU enkel bezig haar eigen belangen te behartigen, en dat ten koste van eurolanden die gebogen gaan onder schulden en besparingen. 'We komen in Europa over als een opzichter, en dat is niet wat een goede buur doet.'

Over de CDU zelf is Steinbrück kort: 'Het enige wat de CDU te bieden heeft, is de bondskanselier, en niets meer.'

Front vormen

Er wacht Steinbrück een titanenwerk om het premierschap terug in sociaaldemocratische handen te krijgen. Dat is al geleden van Gerhard Schröder, die bondskanselier was van 1998 tot 2005.

De 65-jarige politicus riep zijn aanhang op om front te vormen tegen de centrumrechtse coalitie van Angela Merkel. Op die manier hoopt Steinbrück ongetwijfeld zijn verscheurde SPD terug aan elkaar te lijmen.

Hij moet evenwel ook aan zichzelf werken. Uit een recente peiling van tv-zender ARD blijkt dat amper 30 procent van de Duitsers Steinbrück een aangename mens vindt. Dat is 7 punten minder dan in september en maakt van hem pas de zesde populairste politicus. De kiezers knappen vooral af op zijn bijtende taalgebruik en stijl. Merkels score steeg in diezelfde periode daarentegen met 9 punten tot 51 procent.

CDU/CSU haalt op dit ogenblik in de opiniepeilingen ongeveer 40 procent, de SPD ongeveer 30 procent. Het liberale FDP, dat de coalitiepartner is van Merkel, valt terug onder de kiesdrempel van 5 procent. De Groenen - de favoriete coalitiepartner van de SPD - halen in de peilingen 13 procent.

'Geen gedeeltelijke wissel'

Een grote coalitie tussen CDU/CSU (die laatste is de Beierse coalitiepartner) en de SPD ligt dus voor de hand. Maar daar wil Steinbrück, die van 2005 tot 2009 minister van Financiën was in een dergelijke coalitie onder het leiderschap van Merkel, dus niet van weten. 'Ik wil geen gedeeltelijke regeringswissel', verklaarde hij onder luid applaus van de 600 aanwezigen. 'Ik wil een geheel nieuwe regering. Ik wil een regering van SPD en Groenen voor ons land. Ik ben niet beschikbaar voor een grote coalitie.'

Steinbrück, die geen tegenkandidaat had, werd overigens verkozen met 94 procent van de stemmen. Opmerkelijk genoeg heeft hij nog nooit eerder een verkiezing gewonnen. In 2005 verloor hij de campagne om het politieke leiderschap van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud