Stel uw vraag aan Krugman
‘Dankzij ECB-voorzitter Mario Draghi is Europa deze winter niet de dieperik in gegaan. Maar de onderliggende problemen blijven uitzichtloos.’ Dat zegt topeconoom Paul Krugman in een interview dat dit weekend in De Tijd te lezen valt.
Paul Krugman, de laureaat van de Nobelprijs economie van 2008 en een van de beroemdste economen van de wereld, maakt in een gesprek een gitzwarte analyse van de economische toestand in de Europese Unie.
De eurocrisis zit muurvast door de dwangbuis van de muntunie, oordeelt de bebaarde Princeton-academicus die vooral bekend is van zijn uitgesproken columns en blogs voor de New York Times.
De VS zitten met een gigantische schuldenberg en totaal onverantwoordelijke politici. En toch staan ze er beter voor dan Europa.
'De verschillen in de Unie zijn te groot. Europa is geen geheel zoals de Verenigde Staten en is gedwongen tot een soort interne devaluatie. Ofwel heb je klaar en duidelijke inflatiedoelstellingen nodig in de kern om het voor de perifere landen gemakkelijker te maken zich aan te passen.
Lees meer in de krant en stel zelf uw vraag!
Lees het volledige interview met Paul Krugman dit weekend in de krant. Hebt u zelf een vraag voor de nobelprijswinnaar, stel ze dan hieronder in het reactieveld. En win zo een van de laatste tickets voor dit evenement.
De origineelste vragen leggen we hem nu donderdag voor wanneer Krugman in Brussel is voor een exclusief evenement van De Tijd.
Als Duitsland wat inhaliger wordt en een inflatie van 3 à 4 procent toelaat, wordt het toch al minder pijnlijk voor de zuidelijke landen die zich nu de verdoemenis in besparen.'
Europa vs VS
‘Of je moet de eurozone opbreken, maar dat is een onderneming met een gigantisch risico, zowel economisch als politiek. Het is heel complex. Gek: de VS zitten alleen maar met een gigantische schuldenberg en met heel onverantwoordelijke politici. Toch staan ze er beter voor dan Europa, dat net dezelfde problemen heeft, plus het keurslijf van de euro.
Van een ding is de notoire Keynesiaan rotsvast overtuigd. De cultus van besparen die nu over Europa heerst, is de foute oplossing. 'Je ziet perfect hoe minder uitgaven wel degelijk de economie doen stokken, zelfs bij een grote schuldenberg.
Want je brengt zoveel schade toe aan de economie dat de duurzaamheid van de schuld daalt in plaats van stijgt. Je kan zwart op wit aantonen dat het in dit klimaat fout is te besparen op de uitgaven.’
Krugman heeft wel lovende woorden voor ECB-voorzitter Mario Draghi. Die kalmeerde dankzij massale obligatie-inkopen afgelopen winter de markten. Broodnodig, want anders stond Europa, en bij uitbreiding heel de wereld, voor doomsday. ‘Een soort Super Lehman Brothers stond voor de deur’, aldus Krugman.