Advertentie

Stemming vijf kandidaten-Juncker uitgesteld

Tibor Navracsics heeft een tweede zit aan zijn been. ©REUTERS

De ploeg van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ondervindt almaar grotere moeite om de hoorzittingen in het Europees Parlement te overleven. Voor vijf kandidaat-commissarissen is de stemming nu al uitgesteld. Zo goed als zeker moeten twee kandidaten terugkeren. Nog eens twee moeten aanvullende schriftelijke vragen beantwoorden.

Vorige week leek het er nog op dat de drie partijen die de commissie-Juncker steunen - de christen-democraten, de sociaal-democraten en de liberalen - een niet-aanvalspact hadden afgesloten en in het Europees Parlement niet op elkaars zwakke kandidaten zouden schieten.

Miguel Arias Canete ©AFP

Maar van dat niet-aanvalspact lijkt niet veel meer over. Woensdagavond hakten de sociaal-democraten hard in op de christen-democraat Miguel Arias Cañete. De Spanjaard, die bevoegd wordt voor Milieu, zei dat hij alle banden met de oliesector heeft doorgeknipt, maar wilde niet ingaan op de vraag waarom zijn schoonbroer en voormalige businesspartner dan nog altijd zijn oliebelangen beheert.

Donderdagochtend volgde dan de represaille. De christen-democratische EVP-fractie nam de Franse socialist Pierre Moscovici onder vuur. Moscovici mag controleren of de EU-landen hun begrotingen voldoende saneren, maar was wat dat betreft niet echt een lichtend voorbeeld toen hij Frans minister van Financiën was. Hij deed er donderdag alles aan om de EVP-leden ervan te overtuigen dat hij de afspraken over schuldafbouw correct zal bewaken en geen uitzonderingen voor Frankrijk zal toestaan.

Jonathan Hill ©EPA

De EVP nam daar geen genoegen mee. Het ziet er naar uit dat ook Moscovici moet terug komen naar het parlement voor een tweede hoorzitting. Woensdag overkwam dat ook al de Brit Jonathan Hill, die duidelijk maakte dat hij zijn lobbyverleden in de City achter zich heeft gelaten, maar niet altijd veel indruk maakte qua dossierkennis.

Twee andere kandidaten zijn ook nog niet van het examen af en moeten bijkomende schriftelijke antwoorden geven. Donderdagochtend gebeurde dat voor de Hongaar Tibor Navracsics. Hij slaagde er onvoldoende in afstand te nemen van de Hongaarse premier Viktor Orban, die omstreden wetten liet maken die de media aan banden leggen. De kans bestaat zelfs dat ook Navracsics nog een extra hoorzitting moet doorstaan. Ook de Tsjechische Vera Jourova moet nog op extra schriftelijke vragen antwoorden.

5
Voor de 20 commissarissen die donderdagnamiddag al gehoord zijn, werd de voor vijf onder hen de stemming uitgesteld.

Dat maakt dat voor de 20 commissarissen die donderdagnamiddag al gehoord zijn, er voor vijf de stemming is uitgesteld. De EVP en de sociaal-democraten houden elkaar in een houdgreep, maar met Jourova hebben ook de liberalen een probleemkandidaat. Verwacht wordt dat er maandag met de Sloveense liberale Alenka Bratusek nog een probleemkandidaat kan bijkomen.

Als het Europees parlement problemen heeft met kandidaten zijn er twee opties. De minst drastische is dat de commissaris in kwestie van portefeuille verandert, waardoor bijvoorbeeld een belangenconflict verdwijnt. De andere is dat de kandidaat zich terugtrekt.

Juncker blijft ondertussen achter zijn ploeg staan. Een woordvoerster zei donderdagmiddag dat Juncker tevreden is met hoe de hoorzittingen lopen en dat alle kandidaten blijk gaven van grondige kennis en van een groot Europees engagement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud