Advertentie

Stroomkabels gelegd naar reactoren 3 en 4

Eerder vandaag hadden brandweerwagens water op de reactoren gespoten om het afvoerbekken af te koelen.

Technici van uitbater Tepco zijn erin geslaagd stroomkabels te leggen naar de reactoren 3 en 4 van de beschadigde Japanse atoomfabriek Fukushima.

Eerder op de dag hadden brandweerwagens water op de reactoren gespoten om het afvoerbekken af te koelen. Zondag kregen de reactoren 2 en 5 al externe stroom. Dit effende voor Tepco de weg om systemen te heractiveren voor het meten van het stralingsniveau en andere data, voor het verlichten van de controlezalen, en voor het koelen van de reactors alsmde hun afvoerbekken voor gebruikte brandstofstaven.

In de buurt van de atoomfabriek Fukushima zijn sterk verhoogde waardes aan radioactief jodium in het drinkwater ontdekt. De Japanse regering heeft volgens het persbureau Kyodo de bevolking in het dorp Iitate opgeroepen geen drinkwater meer te consumeren. Op gezag van het ministerie van Volksgezondheid in Tokio berichtte Kyodo dat bij metingen in Iitate 965 becquerel jodium per liter drinkwater is gemeten. De grenswaarde ligt op 300 becquerel, zo luidt het op de website van het dorp dat geen 30 km van de rampkerncentrale is verwijderd.

Vooruitgang

In de aanpak van de nucleaire crisis is beetje bij beetje vooruitgang geboekt, zo heeft de Japanse premier Naoto Kan maandag gezegd. Brandweerlieden en technici werken dag en nacht om een megaramp te vermijden. Soldaten en brandweerlui besproeien geregeld een deel van de zes reactoren waarin de brandstof aan het oververhitten is terwijl technici proberen de vitale systemen van de site weer aan te praat te krijgen. Het betreft in het bijzonder de waterpompen en koelingsystemen. Die operaties vragen meer tijd dan voorzien. De mensen moeten in extreem moeilijke omstandigheden werken, zegt Kan, in het bijzonder vanwege de verhoogde radioactieve straling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud