Super Saturday bepaalt lot brexit

De Britse premier Boris Johnson. ©AFP

De Brits premier Boris Johnson is 'overtuigd' dat hij vandaag in het Lagerhuis een meerderheid vindt voor de nieuwe brexitdeal.

Van de Schotse Highlands tot de Engelse zuidkust, en in 27 hoofdsteden op het Europese continent zijn alle ogen eens te meer gericht op het Britse parlement. Tijdens een uitzonderlijke zaterdagse sessie stemmen de Lagerhuisleden over de brexitdeal die Conservatief premier Boris Johnson sloot met de Europese Unie. Levert 'Super Saturday', 1.213 dagen na het referendum, Johnson eindelijk een uitweg uit het doolhof waarin zijn voorganger Theresa May drie maal begraven werd?

Om de brexitsaga nog wat complexer te maken: helemaal zeker is het nog niet dat vandaag gestemd wordt. Gematigde tory's en oppositieleden dienden een amendement in dat Johnson zou dwingen eerst brexituitstel te vragen tot 31 januari, zodat een no-deal op 31 oktober echt uitgesloten is, vooraleer de parlementaire zegen de komende weken kan volgen.

Johnson laat zaterdag uitschijnen dat hij dat tandenknarsend zal doen, ook al zei hij altijd dat het VK over twee weken 'do or die' de EU verlaat. Frans president Emmanuel Macron gisteren hintte bovendien dat hij geen uitstel zou toestaan. Hoe dan ook, de stemming wil Johnson dan maandag laten plaatsvinden.

Om de brexitsaga nog wat complexer te maken, is een amendement ingediend om de stemming vandaag uit te stellen.

Komt het zaterdag toch tot een stemming, dan stelt Johnson ‘erg overtuigd’ te zijn van de goede afloop. 28 Conservatieve hardliners, die keer op keer May dwarszaten, steunen de deal nu wel. Ook tal van Labour-oppositieleden uit Leave-districten overwegen dit keer ‘aye’ te stemmen. Als Johnson het flinterdunne pad naar een meerderheid overleeft, dan komt over twee weken een einde aan het 46-jarige Britse lidmaatschap van de Europese Unie. 

Verkiezingen

Verliest Johnson het pleit, dan hoeft hij niet per se te somberen. Dan komt er in principe wel brexituitstel, maar worden vervroegde verkiezingen stilaan onvermijdelijk. Die kan hij dan framen als een clash tussen het volk en de volksvertegenwoordigers: Johnson die met zijn ‘mirakeldeal’ de ‘wil van het volk’ inloste, versus het parlement dat steeds maar dwarsligt. Peilingen voorspellen alvast een stevige Conservatieve overwinning.

Het Britse parlement begon zijn zenuwslopende zaterdag om half elf Belgische tijd. Na een statement van Johnson ging een debat van start dat uren zal duren. Ergens in de namiddag, of zelfs pas vanavond, volgen dan de stemmingen. En mogelijk de verlossing uit het brexitlijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud