Syriza flirt met volstrekte meerderheid

Syriza-leider Alexis Tsipras. ©Bloomberg

Wordt het volgende Griekse parlement helemaal gedomineerd door het extreemlinkse Syriza? De kans is niet onbestaande. Want volgens de recentste peilingen flirt de partij van Alexis Tsipras met een volstrekte meerderheid.

Over zes dagen trekken de Grieken naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Sinds de regering van premier Antonis Samaras op 29 december vorig jaar struikelde over de verkiezing van de president, houdt slechts één vraag heel wat Europese leiders bezig: slaagt het extreemlinkse Syriza erin een volstrekte meerderheid te verwerven in het 300 zitjes tellende parlement?

De afgelopen weken leek de partij van Alexis Tsipras niet op weg in dat opzet te slagen. Want in de peilingen wist ze slechts twee procentpunten uit te lopen op Nieuwe Democratie, de conservatieve partij van Samaras.

Maar de recentste cijfers uit Griekenland doen wellicht weer alarmbellen afgaan in Europa. Want 'de peiling der peilingen' - een gemiddelde van rondvragen afgenomen tussen 7 en 15 januari - geeft aan dat Syriza flirt met een volstrekte meerderheid.

Bonus

De partij van Tsipras zou kunnen rekenen op de steun van 34,7 procent van de kiezers. Nieuwe Democratie blijft steken op 30,2 procent. Omdat de winnaar van de stembusslag per definitie een 'bonus' van 50 zetels in het parlement krijgt, lijkt een volstrekte meerderheid voor Tsipras voor het grijpen.

De extreemlinkse leider poogde de Grieken de afgelopen dagen te overtuigen van het belang van zo'n grote meerderheid. 'Dan kunnen we met de internationale geldschieters onderhandelen zonder dat we rekening moeten houden met de wensen van een coalitiepartner', benadrukte hij.

De hamvraag luidt met wie Syriza in zee kan gaan als de partij er niet in slaagt een volstrekte meerderheid te halen. In de peilingen strijden vier partijen om de derde plek: de centrumpartij To Potami (De Rivier, 7%), de neonazi's van Gouden Dageraad (6,2%), de communisten van KKE (5,6%) en de socialistische Pasok (4,7%).

Omdat die vier partijen elkaar amper een duimbreed toegeven, beloven de laatste dagen van de campagne nog heftig te verlopen. Zeker omdat nog 11 procent van de kiezers onbeslist is. Wie hen kan overtuigen, kan nog flink wat plaatsen 'winst' boeken.

Samaras

Dat het tij nog kan keren, beseft ook aftredend premier Samaras. Die poogde afgelopen weekend 'zieltjes' te winnen door een belastingverlaging te beloven. Hij beschuldigde Syriza er ook van de middenklasse te willen vernietigen.

De conservatieve politicus poogde zelfs angst voor jihadistische aanslagen te zaaien. 'Syriza zal immigranten zonder papieren uitnodigen naar ons land te komen en tegelijkertijd willen zij de politie ontwapenen', klonk het. De uitspraken kwamen er kort nadat in Griekenland twee potentiële jihadisten opgepakt waren. Een van hen behoort mogelijk tot de terreurcel van Verviers.

De nieuwe partij van ex-premier George Papandreou, de Beweging van de Sociaaldemocraten, blijft voorlopig onder de verwachtingen. Ze schommelt rond 2 procent in de peilingen. Om kans te maken op een parlementszitje moet de partij evenwel op zijn minst 3 procent van de kiezers weten te verleiden. Papandreou liet afgelopen weekend wel van zich horen. Hij stelde voor een referendum over een nieuwe schuldherschikking te organiseren. 

Bang hartje

Dat de internationale geldschieters van Griekenland met een bang hartje het resultaat van de vervroegde stembusslag afwachten, bleek maandag nog eens uit enkele verklaringen.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, drukte de Grieken op het hart hun engagementen na te komen. 'Europa zal Griekenland steunen. Maar Europa verwacht ook dat Griekenland zijn engagementen tegenover zijn partners respecteert. Dat betekent: het hervormingspad blijven bewandelen en de begroting niet laten ontsporen.'

De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, waarschuwde de Grieken alle verplichtingen na te komen. 'Een staking van betaling, een schuldherschikking of een wijziging van de terugbetalingsvoorwaarden zal niet zonder gevolgen blijven. De geloofwaardigheid van het land zal dan een knauw krijgen.'

Tsipras gaf de afgelopen maanden verschillende keren aan voorstander te zijn van een schuldherschikking. Griekenland torst een schuldenberg van 175 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud