Advertentie

'Taksdeal Starbucks illegaal'

©© Ashok Saxena/Demotix/Corbis

De EU zou volgende week beslissen dat Starbucks en Fiat Chrysler profiteerden van illegale belastingsakkoorden in Nederland en Luxemburg. Dat melden verschillende media zonder bronnen te noemen.

De beslissing valt mogelijk volgende week woensdag en niemand wil het nieuws bevestigen. Na een onderzoek van meer dan een jaar, is de antikartelautoriteit van Europa tot de vastelling gekomen dat de belastingsakkoorden die Starbucks en Fiat Chrysler sloten met respectievelijk de Nederlandse en de Luxemburgse fiscus, niet wettig zijn. Dat schrijven de Wall Street Journal en enkele andere media, zonder evenwel een bron te noemen.

Als het nieuws volgende week bevestigd wordt, kan dat betekenen dat de twee achterstallige belastingen moeten betalen. Een woorvoerder van Starbucks zei aan de WSJ dat zijn bedrijf zich houdt aan 'all relevante regels, wetten en OESO-richtlijnen' en momenteel belastingen betaalt tegen een tarief van gemiddeld 33 procent. Fiat en de Europese Commissie reageerden niet tegenover de Amerikaanse krant.

Naast deze twee zaken, onderzoekt de EU ook twee andere belastingsakkoorden, met name dat van Apple in Ierland en dat van Amazon in Luxemburg. Sinds de aankondiging van de start van een onderzoek vorig jaar, heeft Ierland zijn zogenaamd dubbel-takssysteem afgeschaft en heeft Luxemburg ook zijn aanpak van taxdeals met multinationals aangepast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud