Te koop: Engelse berg

Blencathra, één van de iconische pieken van het Engelse Lake District

Een van de meest geliefde bergen van het Engelse Lake District, de Blencathra, staat in de vitrine. De armlastige eigenaar, de graaf van Lonsdale, heeft volgens de Financial Times dringend geld nodig om torenhoge successierechten te kunnen betalen.

De 855-meter hoge Blencathra is al 400 jaar in het bezit van de aristocratische familie Lowther. De berg is één van de iconische pieken in het noorden van het bij wandelaars en natuurliefhebbers erg populaire Lake District, in het uiterst noordwesten van Engeland (zie kaartje).

Hun landgoed was ooit zo uitgestrekt dat je Noord-Engeland van west naar oost kon oversteken zonder het domein te verlaten. Het familiefortuin groeide sterk op staal en steenkool in de 18de eeuw, hun landgoed was toen het grootste van Engeland. Maar opeenvolgende sterfgevallen en vooral de torenhoge successierechten namen flinke happen uit het eens zo roemruchte landgoed.

2,1 miljoen euro

Na het overlijden van de zevende graaf van Lonsdale -  de adellijke titel van het hoofd van de Lowther-familie-  in 2006, zit de huidige graaf met de afbetaling van 11 miljoen euro successierechten verveeld. De verkoop van Blencathra zou alvast 2,1 miljoen euro moeten opleveren.

Het is de eerste keer dat een berg in de Lake District vrij verkocht wordt. Al zullen de toekomstige eigenaars vrede moeten nemen met het uitzicht, omdat de berg net als de rest van het omliggende natuurpark beschermd is.

Wie zijn kans schoon ziet: uw bod wordt aanvaard tot 2 juli, op de middag. De graaf zelf toonde zich weigerachtig om commentaar te geven op de nakende verkoop. Hij troost zichzelf allicht met de gedachte dat de Langdale Pikes, één van de meest gefotografeerde toppen in de Lake District, wél nog in het bezit van de familie Lowther blijven.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud