Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Tegenstanders massatoerisme koelen woede op huurwagens in Mallorca

Mallorca is een populaire vakantiebestemming bij Duitsers. ©IMAGEGLOBE

Aanhangers van de extreemlinkse organisatie Arran nemen huurauto's in het vizier omdat die 'synoniem staan voor de verzadiging, vervuiling en transformatie van Mallorca in een toeristische etalage'.

Heeft u deze zomer nog een vakantie gepland op Mallorca? Wees dan niet verbaasd als u het doelwit bent van actievoerders. De extreemlinkse jongerenorganisatie Arran heeft een nieuwe campagne gelanceerd om de grote toestroom toeristen op het eiland in de Balearen aan te klagen.

In juli was de beweging erin geslaagd aan een emblematisch gebouw in Barcelona een groot spandoek te ontvouwen met de tekst 'Het toerisme doodt de stad'. Deze maand lijken ze hun actieterrein verlegd te hebben naar Mallorca.

Huurauto's

Op de sociale media plaatste Arran een filmpje waarin te zien is hoe twee onherkenbare militanten hun woede koelen op een resem huurauto's in Palma de Mallorca. Ze brengen niet alleen slogans op de wagens aan, maar steken ook de banden stuk en vernielen met een hamer de ruiten.

Militanten van Arran beschadigen huurauto's in Mallorca.

De zowat 100.000 huurauto's op het eiland zijn volgens de extreemlinkse groepering, die ook streeft naar de onafhankelijkheid van de 'Catalaanse landen', een legitiem doelwit omdat die 'verzadiging en vervuiling veroorzaken'.

Economische pijler

'Ze transformeren Mallorca ook in een toeristische etalage', luidt het. 'Voorts doet het massatoerisme in heel wat Spaanse steden de huurprijzen sterk stijgen, leidt het tot milieuvervuiling en verminkt het stadscentra.'

45%
Bbp
De toeristische sector vertegenwoordigt 45 procent van het bbp op de Balearen.

De actie blijft niet zonder gevolgen. De politie op Mallorca opende dinsdag een onderzoek naar het vandalisme na een klacht van een autoverhuurbedrijf. 'We voeren een onderzoek om na te gaan of er nog andere slachtoffers zijn', klonk het bij de politie in Palma de Mallorca.

De toeristische sector is uitgegroeid tot een belangrijke economische pijler in Spanje. Hij vertegenwoordigt zowat een tiende van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp). Op de Balearen loopt dat cijfer zelfs op tot 45 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud