'Terreurdreiging in Frankrijk nog nooit zo groot'

De Franse premier Manuel Valls ©AFP

In Frankrijk zijn sinds de aanslagen in Parijs in januari vijf aanslagen verijdeld.

Dat zei de Franse premier Manuel Valls op radiozender France Inter. En hij voegde eraan toe dat 'de dreiging nog nooit zo groot is geweest'. 'Wij hebben nog niet eerder in onze geschiedenis het hoofd moeten bieden aan dit soort terrorisme.'

De Franse regering en de technologiebedrijven Facebook, Apple, Google, Twitter en Microsoft werden het woensdag eens om samen terreur te bestrijden.

Het akkoord bevat onder meer:

- een spoedprocedure om extremistische content van het internet te halen

- het vereenvoudigen van juridische verzoeken om gebruikersinformatie

- het opstarten van een permanente werkgroep die verdere samenwerking zal bespreken

De vijf verijdelde aanslagen zijn inclusief de aanslag die een 24-jarige man wilde plegen op één of meer kerken bij Parijs. Woensdag werd bekend dat de man, die de Algerijnse nationaliteit heeft, is opgepakt. De man werd geklist nadat hij zich meer dan waarschijnlijk verwond had met zijn eigen wapen. Hij wordt ook verdacht van de de dood kort voordien van een vrouw in haar auto. Het motief daarvoor is nog niet duidelijk.

De Algerijnse verdachte had plannen om naar Syrië te gaan. Net zoals 442 Fransen, om daar mee te vechten met moslimextremisten, zei de premier. 1.573 Fransen (of inwoners van Frankrijk) worden verdacht van betrokkenheid bij terreurnetwerken.

Hoogste alarmniveau

De Franse premier wil blijven inzetten op de intensieve bewaking van religieuze plekken in Frankrijk. Momenteel krijgen 178 katholieke instellingen speciale bewaking. Er zijn echter zo'n 45.000 dergelijke instellingen.

Sinds de aanslagen door jihadisten in Parijs van januari - waarbij 17 mensen om het leven kwamen - geldt in de regio rond de Franse hoofdstad het hoogste alarmniveau. Joodse instellingen en openbare plekken worden specifiek in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten.

België

In ons land besliste de regering begin deze maand de militairen tot eind deze maand op straat te houden aan Joodse instellingen, overheidsgebouwen, het Luikse justitiepaleis en ambassades.

Ondertussen analyseert het antiterreurorgaan OCAD het dreigingsniveau. Dat staat nu op 2+, een gemiddeld dreigingsniveau met bijzondere waakzaamheid. Concreet betekent dat dat op sommige gevoelige locaties nog altijd niveau 3 gehandhaafd blijft.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud