Advertentie
Advertentie

Terrorist Ismaël Mostefaï, een gewone man uit een keurige buurt

Het begon met verkeersovertredingen en bedreigingen. Het eindigde met een zelfmoordaanslag. De jaren voor de aanslag in de concertzaal Bataclan hield Ismaël Omar Mostefaï zich koest, onder meer in een brave wijk in Chartres.

Lichtgeel gestucte laagbouw, een kleine speeltuin, huur- en koopwoningen door elkaar. In La Mare aux Moines wonen veel jonge gezinnen. Het publiek is gemengd: autochtone Fransen en mannen en vrouwen van Noord-Afrikaanse afkomst. Buurtbewoners schatten dat de helft van de buur uit moslims bestaat. ‘Hier gebeurt nooit iets’, zeggen ze. De wijk Le Mail, een steenworp verderop, heeft een onfrissere reputatie.

Aurelie Barrè schrok dan ook toen ze zondagochtend op het journaal hoorde dat een van de terroristen die zichzelf in de concertzaal Bataclan opblies, haar buurman was. ‘Kennen deed ik hem niet, alleen van gezicht’, zegt de 33-jarige kapster, die met haar zoontje Matisse (3) in het park wandelt. Ik zag hem wel eens op straat spelen, hij was vaak aan het einde van de middag buiten. Hij liep wel eens in traditionele kleding rond, maar lang niet altijd.’

Mostefaï, die deze maand dertig zou worden, werd geboren in de voorstad Courcouronnes, ten zuidoosten van Parijs. Hij was bekend bij de politie vanwege een aantal kleine veroordelingen tussen 2004 en 2010, die werden afgehandeld met boetes. De politie nam wel zijn vingerafdrukken, die dit weekend een match opleverden met een vinger die de terrorist verloor toen hij zichzelf opblies in Bataclan.

De veiligheidsdiensten hadden hem sinds vijf jaar in de gaten, omdat hij aan het radicaliseren was. Hij bezocht een moskee in de voorstad Chartres, en was fan van een Belgisch-Marokkaanse radicalist die als gevaarlijk bekendstaat. Hij zou tussen 2013 en 2014 in Syrië hebben gezeten.

Het is niet duidelijk tot wanneer hij in Chartres heeft gezeten. Buurtbewoners denken dat hij al een paar jaar weg was uit het hoekhuis met nummer 25. Mostefaï was ook bijzonder discreet. Hij had met zijn familie gebroken. Zijn broer was in de veronderstelling dat hij al een tijdje met zijn vrouw en dochtertje in Algerije zat.

Buurtbewoonster Marie-Hélène Aubry (61) is niet verbaasd dat een van de terroristen in een stad als Chartres zat. 'Ik heb op het platteland gewoond, en daar zullen ze ook wel zitten, lekker anoniem', zegt de gepensioneerde lerares. 'Ik heb het idee dat de moslims die hier wonen sinds een paar jaar strenger in de leer worden. In het park wandelen vrouwen in nikab, mannen laten hun baard staan en dragen traditionele gewaden.'

Barrè geeft toe dat ze traditioneel geklede mannen in haar buurt nu met andere ogen bekijkt: misschien zijn ze ook geradicaliseerd of hebben ze springstof of wapens in huis. 'Ik wil het niet, maar toch vind ik het eng. Mostefaï had ook in Chartres een aanslag kunnen plegen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud