Terroristische aanslag verijdeld in Parijs

Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. ©AFP

De Parijse veiligheidsdiensten hebben zondagochtend eerder toevallig een aanslag op 'een of meerdere kerken' verijdeld. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdagochtend aangekondigd.

De Franse politie rekende zondagochtend een 24-jarige jihadi van Algerijnse afkomst in die beschikte over een 'arsenaal aan oorlogswapens'. De man zou concrete plannen hebben gehad om in de nabije toekomst een aanslag te plegen op 'een of twee kerken' in Parijs.

De vermoedelijke terrorist werd eerder toevallig ingerekend, nadat de politie door ambulanciers was gewaarschuwd. Die waren zondagochtend opgeroepen om een jongeman met een schotwonde te verzorgen.

Volgens de politie had hij die schotwonde opgelopen toen hij zaterdag de auto van een jonge vrouw, Aurélie Châtelain, probeerde te stelen. De 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven, en speurders denken dat de man zichzelf bij die poging tot diefstal per ongeluk in het been schoot.

Toen de agenten zondagochtend ter plaatse kwamen na de waarschuwing van de ambulanciers, vonden ze een arsenaal aan wapens, met onder andere kalasjnikovs en kogelvrije vesten. Verder onderzoek wees uit dat de man plannen koesterde om binnen afzienbare tijd een aanslag te plegen in Parijs.

De man was bekend bij het Franse gerecht omdat hij vorig jaar plannen koesterde om in Syrië te gaan strijden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud