Thalys-terrorist officieel in verdenking gesteld

De Franse procureur François Molins stelt Ayoub El-Khazzani officieel in verdenking voor zijn poging tot aanslag op de Thalys-trein. ©EPA

Ayoub El Khazzani, de hoofdverdachte voor de verijdelde aanslag op de Thalys afgelopen vrijdag, is in Frankrijk in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk. Hij is in voorlopige hechtenis geplaatst.

De verdachte wordt daarnaast ook aangeklaagd voor het bezit en vervoer van zware wapens en voor betrokkenheid bij een terroristische misdaadgroepering.

Procureur François Molins kondigde het gerechtelijk onderzoek naar El Khazzani dinsdag aan op een persconferentie in Parijs. De eerste elementen van het onderzoek wijzen er volgens hem op dat de 25-jarige verdachte 'gericht en met voorbedachten rade' te werk ging.

Molins zei weinig geloof te hechten aan de verklaringen van de verdachte, die ontkent dat hij terroristische motieven had en stelt dat hij enkel uit was op het beroven van passagiers.  Maar onder meer het feit dat hij extreem zwaar bewapend was - een kalasjnikov van het type AKM, 270 kogels van het kaliber 7,62 mm, een automatisch pistool, een cuttermes en een fles met een halve liter brandstof - pleit tegen de verklaring van de verdachte.

Verder doet ook het gedrag van El Khazzani vermoeden dat er terroristische motieven in het spel zijn, aldus Molins. Zo kocht hij een ticket van 149 euro voor een rit in eerste klasse, wat indruist tegen zijn verklaring dat hij de overval wilde plegen om eten te kunnen kopen. Ook worden er vragen gesteld bij de vaststelling dat hij de eerste trein had laten wegrijden.

Video

De verdachte zou in de trein bovendien een islamistische video hebben bekeken, waarin opgeroepen werd tot gewelddaden. Hij bekeek het filmpje op een draagbare telefoon die pas op de dag van de feiten geactiveerd werd. Dat blijkt een bekende techniek om opsporing te voorkomen.

Het vervolg van het onderzoek moet nu onder meer duidelijk maken hoe El Khazzani aan zijn wapens kwam en of hij hulp kreeg van medeplichtigen, aldus Molins. 

El Khazzani stapte vrijdagavond in Brussel Zuid zwaarbewapend op de Thalys. Net over de Franse grens verschool hij zich in een toilet en kwam er met zijn wapens in de hand uit. Twee passagiers die hem wilden tegenhouden, ruimde hij uit de weg, waarbij één passagier zwaargewond raakte. Uiteindelijk werd El Khazzani overmeesterd door andere passagiers.

Cazeneuve

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Transport komen zaterdag in Parijs bijeen om te praten over veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de verijdelde aanslag in de Thalys. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve woensdag op de Franse nieuwszender France Inter.

De gesprekken zullen gaan over de vraag of treinpassagiers meer moeten worden gecontroleerd. Het gaat om paspoortcontroles, bagagechecks en het inzetten van multinationale politieteams. Volgens Cazeneuve moet dat mogelijk zijn zonder het Schengenakkoord aan te tasten. Het verdrag van Schengen regelt vrij verkeer van personen tussen 26 Europese landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud