Advertentie

Theresa May bereid tot 'harde Brexit'

De Britse premier Theresa May ©Bloomberg

De Britse premier Theresa May is bereid om de Europese eengemaakte markt en douaneunie te verlaten om de volledige controle over de Britse grenzen te verwerven, zo berichtten de Britse media zaterdagavond. Ze zou die boodschap dinsdag overbrengen in haar toespraak over de brexit.

Dinsdag zal Theresa May in een langverwachte toespraak voor een publiek van diplomaten in Londen duidelijk maken of ze voor een harde of zachte brexit gaat. Op basis van wat er zaterdagavond in de Britse media uitlekte van haar speech, lijkt ze resoluut voor het eerste te kiezen.

Volgens The Telegraph zal May zeggen dat het Verenigd Koninkrijk bereid moet zijn om de Europese douaneunie te verlaten, om de vrijhandelsakkoorden met landen buiten de Europese Unie veilig te stellen. Daarnaast zou ze duidelijk maken dat haar land de volledige controle over haar grenzen wil, ook als dat betekent dat de Britten de eengemaakte markt moeten verlaten.

In tegenstelling tot haar eerdere verklaringen zou May ook niet willen dat haar land nog onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie valt. Tot slot zou ze willen oproepen tot eenheid, en vragen om beladen termen als 'remainers en 'leavers' te begraven.

Belastingparadijs

Nederland laat intussen weten dat het elke handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zal blokkeren, tenzij Londen akkoord gaat met strenge belastingregels. Die moeten voorkomen dat Groot-Brittannië een belastingparadijs wordt voor de rijken en multinationals, zegt Nederlands vicepremier Lodewijk Asscher zaterdag in de Britse krant The Guardian.

Asscher heeft andere sociaaldemocratische leiders in Europa een brief geschreven met zijn zienswijze. "Als u en ik belasting betalen, dan moeten grote ondernemingen dat ook doen. Laten we ons samen sterk maken tegen de 'race to the bottom' die zal ontstaan als de Britse Conservatieve regering haar zin krijgt." Hij vreest dat de 'gewone man' zal opdraaien voor de kosten en dat het hele sociale stelsel onder druk zal komen te staan. "Ik stel voor dat we een nieuw handelsverdrag met Groot-Brittannië sluiten, maar alleen als we het eens worden over de aanpak van belastingontwijking", schrijft Asscher.

In Nederland vinden in maart parlementsverkiezingen plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud