Advertentie

Thyssen belooft sociale EU-aanbevelingen

©REUTERS

De Europese Commissie moet de lidstaten niet alleen aanbevelen een gezond budgettair en macro-economisch beleid te voeren, maar ook een fair sociaal beleid. Dat was woensdag de kernboodschap van kandidaat-Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) in haar hoorzitting in het Europees Parlement.

Marianne doorstond woensdagvoormiddag goed de hoorzitting in het Europees Parlement, waar drie uur lang werd getest of ze wel competent is om Europees commissaris van Werk en Sociale Zaken te worden, of ze geëngageerd genoeg is en of ze onafhankelijk staat van lobby's of de Belgische staat.

De kernboodschap van Thyssen was dat de Europese Commissie een socialer gezicht nodig heeft, na de jaren van harde besparingen. Ze verdedigde die laatste, omdat 'we niet met nog meer schulden uit de problemen zullen raken', maar zei dat een sociaal beleid meer dan ooit nodig is om het vertrouwen van de Europeanen terug te winnen.

Om die reden wil ze dat de Europese Commissie niet alleen de EU-landen aanbevelingen doet om hun begroting weer op orde te krijgen en macro-economisch stabiel te zijn, maar ook om sociale doelen te halen. Ze hamerde er op dat die economische stabiliteit wel nodig blijft, omdat alleen zo groei kan terugkomen en daardoor ook de jobs.

Thyssen kreeg veel vragen over sociale dumping, omdat de Europese Unie een richtlijn heeft die detachering mogelijk maakt. Dat komt er op neer dat bijvoorbeeld Bulgaren in België kunnen werken. De sociaal-democraten en groenen zien daarin een uitholling van de sociale zekerheid.

Thyssen zei dat ze achter de detacheringsrichtlijn blijft staan, maar dat er wel meer en betere controle moet komen. Pas als die controle er is, kan de richtlijn zelf geëvalueerd worden.

De CD&V-politica kreeg ook een vraag over Eurostat, dat via zijn strenge interpretatie van de begrotingsregels grote infrastructuurwerken in ons land, zoals de Oosterweelverbinding, onmogelijk dreigt te maken. Het was de enige vraag waarop Thyssen op haar onafhankelijkheid werd getest. Ze antwooordde dat België de regels zal moeten respecteren, zoals ieder ander EU-land.

Voorts bleek uit de antwoorden de beperking van het mandaat van Thyssen als Europees commissaris van Werk en Sociale Zaken. Ze kreeg vragen over daklozen, over minimumlonen, over minimum-inkomens, over gelijke lonen tussen mannen en vrouwen, over arbeidsgerichte opleidingen en over schijnzelfstandigen. Telkens antwoordde ze dat ze graag de problemen in die dossiers wil oplossen, maar dat in de eerste plaats de EU-landen zelf de bevoegdheid hebben om de problemen aan te pakken. De Europese Unie kan de landen alleen maar helpen, aanmoedigen en ondersteunen in die taken.

Thyssen leek de parlementsleden te hebben overtuigd van haar competentie, engagement en onafhankelijkheid. Er worden dan ook geen problemen rond haar kandidatuur verwacht.

Herlees hier de liveblog van de hoorzitting van woensdagvoormiddag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud