Thyssen breekt strijd EU-topfunctie open

Marianne Thyssen knokt zichzelf in de race. ©BELGA

Europees Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) doorbreekt de stilte rond haar kandidatuur als lid van de Commissie-Juncker. ‘Ik ben beschikbaar, gemotiveerd en zou het graag doen’, zegt ze aan De Tijd.

‘Vanuit Europese hoek heeft men van verschillende kanten aan mijn mouw getrokken, nog voor de verkiezingen zelfs', aldus Thyssen. 'Ook Juncker heeft de hoop uitgedrukt dat ik in zijn ploeg kom en me een mooie post beloofd.’

Het is de eerste keer dat Thyssen uitdrukkelijk solliciteert voor het Belgische zitje in de volgende Europese Commissie. Ze heeft voor die ambitie ook de volle steun van haar partij. De ‘outing’ is een reactie op de perceptie die de Franstalige liberalen creëren dat het spel al gespeeld is en de job naar ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat. Thyssen vecht zich met haar uitspraken opnieuw in de match, die tegen eind deze week tot een climax moet komen. Dan moeten de partijen van de toekomstige Zweedse coalitie beslissen wie ze als Europees commissaris naar voren schuiven.

'Prijs'

De MR stelt zich alvast hard op. De partij stelt zelfs het premierschap van Kris Peeters (CD&V) ter discussie. ‘Het is óf de premier óf een Europees commissaris’, klinkt het bij de Franstalige liberalen. ‘CD&V moet beseffen dat de MR electoraal sterker is. Wij hebben 20 kamerzetels, zij 18.’

CD&V benadrukt evenwel dat er nog geen afspraken zijn gemaakt over de ‘prijs’ van een eurocommissaris. ‘De MR hamert er wel op dat CD&V niet én de premier én de eurocommissaris kan leveren. Maar dat is niet vanzelfsprekend’, zegt een top-CD&V’er. ‘Als de MR Reynders naar Europa kan sturen, betaalt de partij er geen prijs voor en is partijvoorzitter en coformateur Charles Michel tegelijk ook verlost van zijn belangrijkste rivaal.’

Postjes

Behalve Thyssen en Reynders blijft ook de huidige Europese Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar als kleinste partij van de Zweedse coalitie, worden zijn kansen klein geacht.

Bij de partijen die over een federale regering onderhandelen, gold tot nog toe het motto ‘eerst de inhoud en dan de postjes’. Maar die timing komt zwaar onder druk van Europa. Zaterdag is er opnieuw een Europese top. Dan wordt bekend wie EU-Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en EU-minister van Buitenlandse zaken Cathy Ashton opvolgen.

Daarna kan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beginnen puzzelen aan zijn nieuwe ploeg. Tegen dan moet ook België de kaarten op tafel hebben. ‘We hebben zelfs nog geen belofte dat er deze week een Belgische naam komt’, klinkt het bij Juncker. Hij blijft via telefoondiplomatie hameren op meer vrouwen. Tot nu zijn maar vier vrouwen zeker in een EU-Commissie van 28 leden. Juncker belooft de weinige vrouwen in zijn ploeg te ‘compenseren’ met een zware post. Dat speelt in het voordeel van Thyssen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud