Advertentie
Advertentie

Tiende dode in Calais

Franse politie versus migranten in Calais. ©AFP

Een migrant die zondag in Calais een verwonding had opgelopen, is dinsdag overleden. Hij raakte gewond toen hij op een shuttletrein van Eurotunnel probeerde te raken die vanuit Calais door de Kanaaltunnel zou rijden. Dat is donderdag uit gerechtelijke bron vernomen.

Volgens procureur Jean-Pierre Valensi van Boulogne verwondde de migrant zich aan het hoofd toen hij van een platform sprong. Hij overleed dinsdagmiddag in het ziekenhuis.

Sinds begin juni is het de tiende dood van een migrant die via de Kanaaltunnel clandestien wil proberen Groot-Brittannië binnen te raken. .

Kritiek op Britse premier 

De Britse premier David Cameron wil de immigratiewetten van zijn land strenger maken, in het kader van de vluchtelingencrisis in het Franse Calais. 'We moeten meer doen', zei Cameron tijdens een bezoek aan Vietnam. Hij waarschuwde dat illegale immigranten het land zullen worden uitgezet, zodat 'mensen weten dat het geen veilige haven is', aldus Cameron aan de Britse openbare omroep BBC.

'Alles dat gedaan kan worden, zal gebeuren om te garanderen dat onze grenzen veilig zijn en dat de Britse vakantiegangers op reis kunnen gaan', aldus Cameron. Er worden nu wetten beslist, die het moeilijker maken om in Groot-Brittannië te blijven.

De situatie is volgens hem erg moeilijk want er is een 'zwerm van mensen die over de Middellandse Zee komen, op zoek naar een beter leven'. Dat Cameron daarbij verwijst naar een 'zwerm', ontlokt kritiek. 'Hij moet zich herinneren dat hij over menselijke wezen spreekt en niet over insecten', reageerde Harriet Harman, tijdelijk leider van de Labour-partij.

Nigel Farage, leider van de anti-immigratiepartij Ukip, verzekerde dat hij 'zo'n taal' niet zou gebruiken. Hij beschuldigde Cameron ervan het te willen 'hard spelen'.

De vereniging Refugee Council hekelde een 'afschuwelijk en mensonterend" taalgebruik. "Dit soort van retoriek is niet meer dan olie op het vuur gooien, op een moment dat de regering in kalmte met de Europese partners moet werken om een oplossing voor deze ernstige humanitaire crisis te vinden.'

In de nacht van woensdag op donderdag probeerden opnieuw honderden migranten in Calais via de tunnel onder het Kanaal Groot-Brittannië te bereiken. Ze probeerden op wachtende vrachtwagens of onmiddellijk op de treinen te klauteren. De politie telde 800 tot 1.000 illegalen in de omgeving van de site en ongeveer 300 pogingen om de tunnel binnen te raken. Volgens Eurotunnel is de afgelopen weken gemiddeld 1.500 tot 2.000 keer geprobeerd de site binnen te dringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud