'Toezichthouder eist vertrek nummer 2 BNP Paribas'

Barack Obama en François Hollande zij aan zij tijdens de G7-top in Brussel afgelopen week. ©REUTERS

De bankentoezichthouder in New York eist in het kader van de miljardenboete die BNP Paribas boven het hoofd hangt het vertrek van Georges Chodron de Courcel, de nummer twee van de Franse bankgroep. Dat zou een onderdeel zijn van de schikking waarover de Franse bank praat met de Amerikaanse autoriteiten, aldus het persbureau Bloomberg.

De miljardenboete voor de Franse bank BNP Paribas, waar de Belgische staat nog altijd een participatie van 10,3 procent in heeft, blijft voor de nodige beroering zorgen. De Franse president François Hollande en de Amerikaanse president Barack Obama dineerden donderdagavond en daar kwam het dossier ter sprake, aldus Hollandes entourage.

Bovenop de boete eist de bankentoezichthouder van New York nu ook het vertrek van operationeel directeur Georges Chodron de Courcel als deel van de schikking, aldus de New York Times en Bloomberg. Georges Chodron de Courcel, een familielid van Bernadette Chirac, is in ons land bekend als bestuurder bij de Frère-holding GBL.

Embargo

BNP Paribas wordt verdacht van schendingen van het Amerikaanse embargo tegen landen als Soedan, Cuba en Iran en riskeert volgens sommige bronnen een boete van meer dan 10 miljard dollar. Informatie van het persagentschap Reuters toont dat dat bedrag nog stevig schommelt. Volgens Reuters lag er tijdens de onderhandelingen een boete van 16 miljard op tafel - in een reactie op een schikking van 1 miljard dollar die BNP Paribas had v oorgesteld.  

Een boete van 10 miljard dollar zou BNP's winst voor belastingen van 2013 (8,2 miljard euro) bijna volledig uitgommen. De bank legde voor de zaak een provisie van 1,1 miljard dollar aan, maar gaf al aan dat dat bedrag niet zal volstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud