Topjob ECB gaat naar Spanjaard De Guindos

De Spanjaard Luis de Guindos wordt de nieuwe nummer twee van de ECB. ©BELGA

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos wordt op 1 juni vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Zijn rivaal, de Ierse centraal bankier Philip Lane, trok zich maandagnamiddag terug uit de strijd.

Bij de Europese Centrale Bank (ECB) komt op 1 juni de functie van vicevoorzitter vrij. Op 31 mei zwaait de Portugees Vítor Constâncio na acht jaar af.

De afgelopen weken woedde een strijd tussen de Ierse centraal bankier Philip Lane en de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos.

Beiden zijn econoom van opleiding. Maar Lane heeft een technischer profiel dan zijn Spaanse rivaal, die jobs in de politiek afwisselde met baantjes in het bedrijfsleven.

Europees parlement

Na een eerste examenrondje met de twee kandidaten spraken de verschillende fracties in het Europees parlement zich vorige week uit voor de kandidatuur van Lane. Maar de parlementsleden konden enkel een advies uitbrengen.

De knoop moest worden doorgehakt door de Europese ministers van Financiën. Die vergaderen maandag en dinsdag in Brussel.

Druk op Ierland

De afgelopen dagen was in Europese kringen te horen dat iedereen een formele stemming over de opvolger van Constâncio wilde vermijden. Er werd dan ook druk uitgeoefend op Ierland om zijn kandidaat terug te trekken.

De Duitser Jens Weidmann zou azen op de job van Mario Draghi. ©Bloomberg

De Ieren, die nog nooit een vertegenwoordiger naar de ECB mochten sturen, leken lang van plan het been stijf te houden. Maandagnamiddag kwam dan toch het bericht dat Lane zich teruggetrokken had uit de strijd.

De 58-jarige De Guindos genoot de steun van enkele grote Europese lidstaten zoals Duitsland en Nederland. Door nu een topjob bij de ECB aan een kandidaat uit Zuid-Europa te gunnen hopen zij een Noord-Europeaan in stelling te kunnen brengen voor de opvolging van ECB-baas Mario Draghi. 

De Italiaan zwaait in principe op 31 oktober 2019 af. Onder meer de Duitser Jens Weidmann zou azen op zijn job.

Spanje beloond

Dat Spanje nu het vicevoorzitterschap van de ECB krijgt, hoeft niet te verbazen. De afgelopen jaren greep het land enkele keren naast een Europese topjob.

De vierde economie van de eurozone leverde, tot tevredenheid van Berlijn, de afgelopen jaren ook zware inspanningen om haar overheidsfinanciën op orde te krijgen en voerde zware hervormingen door.

Vandaag maken naast Constâncio en Draghi de Fransman Benoît Coeuré, de Duitse Sabine Lautenschläger, de Luxemburger Yves Mersch en onze landgenoot Peter Praet deel uit van de directie van de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud