Topman Atos nieuwe Franse kandidaat voor Europese Commissie

De topman van Atos, Thierry Breton, is de nieuwe kandidaat van Emmanuel Macron voor de Europese Commissie. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron draagt Thierry Breton voor nadat het Europees Parlement zijn eerste kandidate, Sylvie Goulard, een onvoldoende gegeven heeft.

Na twee weken rijp beraad is Frans president Emmanuel Macron eruit. Hij schuift de 64-jarige Thierry Breton naar voren als het nieuwe Franse lid van de Europese Commissie. Dat maakte het Elysée donderdagmorgen bekend.

Tot zijn grote woede en frustratie moest Macron op zoek naar een nieuwe kandidaat nadat het Europees Parlement zijn eerste keuze, Sylvie Goulard, wandelen gestuurd had. De Franse ex-minister van Defensie struikelde over bijverdiensten als Europees Parlementslid en een gerechtelijk onderzoek naar fictieve jobs.

Superportefeuille

Voor dat examen in het Europees Parlement staat ook Breton. Pas als hij een voldoende krijgt van de europarlementsleden, kan hij zich in de volgende Europese Commissie buigen over de superportefeuille Interne Markt, Defensie, Industriebeleid, Ruimte, Digitalisering en Cultuur.

Thierry Breton heeft ervaring in alle bevoegdheidsdomeinen die onder zijn portefeuille vallen, meer bepaald in de industrie en de digitale sector. Hij was als minister van Economie en Financiën tussen 2005 en 2007 ook bevoegd voor industrie en was topman van Thomson, France Télécom en Atos.
Elysée

Op het fiat van de nieuwe voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, kan Breton alvast rekenen, verzekert het Elysée. 'De Franse president en de nieuwe Commissievoorzitter hebben deze kandidatuur en het profiel van de kandidaat uitvoerig besproken. We dragen hem voor omdat hij voldoet', klonk het.

Breton kan heel wat adelbrieven voorleggen. In zijn carrière was hij actief in de openbare sector, de privésector en in de politiek. 'Thierry Breton heeft ervaring in alle bevoegdheidsdomeinen die onder zijn portefeuille vallen, meer bepaald in de industrie en de digitale sector. Hij was als minister van Economie en Financiën (onder president Jacques Chirac, red.) tussen 2005 en 2007 ook bevoegd voor industrie', klinkt het op het Elysée.

Grote industriële groepen

Daarnaast was hij topman bij grote industriële groepen en in de defensiesector zoals Thomson, France Télécom en Atos. 'Hij heeft ook de reputatie een man van daden te zijn', luidt het in de entourage van Macron. Hij voerde bijvoorbeeld een grote reorganisatie door bij het door schulden beladen France Télécom, drong de kosten aanzienlijk terug en maakte het bedrijf klaar voor een privatisering. 

Wellicht vragen sommige europarlementsleden zich af of een risico op belangenvermenging bestaat. Atos levert bijvoorbeeld informaticadiensten aan de Europese Unie.

Op dit moment is hij de topman van Atos. In die functie wordt hij volgende week opgevolgd door Elie Girard. 'Vanaf nu concentreert Thierry Breton, een overtuigde Europeaan, zich op de voorbereiding van de hoorzittingen in het Europees Parlement', gaf het Elysée donderdagmorgen mee.

Het valt te verwachten dat de Parijzenaar net door zijn passage in de privésector in het Europees Parlement aan een spervuur van vragen onderworpen wordt. Wellicht vragen sommige europarlementsleden zich af of een risico op belangenvermenging bestaat. Atos levert bijvoorbeeld informaticadiensten aan de Europese Unie.

Gelijkaardige vragen doken ook op toen Breton minister van Economie en Financiën werd in Frankrijk nadat hij France Télécom en Thomson geleid had. Om elke zweem van belangenconflict te vermijden liet hij destijds de dossiers die aan die bedrijven gelinkt waren, behandelen door de toenmalige Franse premiers Jean-Pierre Raffarin en Dominique de Villepin. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud