Topvrouw CDU tempert Europese ambities Macron

Annegret Kramp-Karrenbauer, de partijleidster van de Duitse CDU. ©REUTERS

Annegret Kramp-Karrenbauer, die recent Angela Merkel opvolgde als partijleidster van de Duitse christendemocraten, staat weigerachtig tegenover een te gecentraliseerd Europa.

Waar moet het Europese project naartoe? Nadat Frans president Emmanuel Macron vorige week met zijn voorstellen naar buiten is gekomen, is het nu de beurt aan Annegret Kramp-Karrenbauer, de 'nieuwe Merkel' die sinds kort haar voorbeeld opvolgde aan het hoofd van regeringspartij CDU.

'AKK' ging in een opiniestuk voor Welt am Sonntag in tegen enkele van Macrons voorstellen. Zo ziet ze een Europees minimumloon en een eengemaakte sociale zekerheid, twee concrete voorstellen van de Franse president, niet zitten.

'Europees centralisme, etatisme, de collectivisering van schulden en een Europeanisering van de sociale zekerheid en de minimumlonen zijn de verkeerde weg', schrijft ze.

Op andere domeinen, zoals het toezicht op de grote Europese banken, ziet ze wel een grotere rol weggelegd voor Europa.

Natiestaten

Waarnemers wijzen op het verschil in toon tussen Kramp-Karrenbauer en Macron. Terwijl de Franse president enkele nieuwe Europese agentschappen in het leven wil roepen, lijkt de Duitse partijleidster de nadruk te leggen op een strategie die de individuele staten verbindt en laat samenwerken.

'Het werk van de Europese instellingen kan geen aanspraak maken op morele superioriteit tegenover de samenwerking van nationale regeringen. Een nieuwe basis zoeken voor Europa gaat niet zonder de natiestaten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud