Torens Notre-Dame gered na verwoestende brand

De Notre-Dame dinsdagochtend. ©REUTERS

Een enorme brand heeft maandagavond de kathedraal Notre-Dame de Paris zwaar verwoest. De torenspits en delen van het dak zijn ingestort. Maar de structuur en de twee torens zouden overeind blijven, zegt de brandweer.

De brand ontstond rond 18.30 uur en verspreidde zich razendsnel over het historische en wereldvermaarde gebouw. Een enorme rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. Dinsdagmorgen meldde de brandweer dat de brand onder controle was en dat het vuur is gedoofd. Ze kon echter niet verhinderen dat de vlammen een groot deel van het iconische bouwwerk in de as legden. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat het monument er erg aan toe is. De torenspits is ingestort en het grootste gedeelte van het dakgeraamte ging in vlammen op. De twee torens van het gebouw zouden wel gevrijwaard zijn en ook een groot deel van de kunstschatten is gered.

De ontzetting was groot in Parijs. ©Photo News

Ook de structuur zou zijn gered, al moet verder onderzoek uitwijzen of dat echt helemaal het geval is. De Franse staatssecretaris Laurent Nuñez, toegevoegd aan Binnenlandse Zaken, zei dinsdagochtend dat hij vergadert met experts en architecten om na te gaan of de structuur stabiel is. 'Zo kunnen we weten of de brandweer naar binnen kan gaan. Dat hebben ze deze nacht met veel moed gedaan. Ze zijn de torens binnengegaan om de brand van binnen aan te pakken, om een instorting te vermijden. Zonder die actie, met gevaar voor eigen leven, was dat zeker gebeurd.'

Ook binnenin was de schade groot.

Wederopbouw

De Franse president Emmanuel Macron kondigde iets voor middernacht aan dat de kathedraal opnieuw zal worden opgebouwd. 'We zullen een beroep doen op de grootste talenten, over de grenzen heen', zei hij. De president had eerder zijn geplande tv-toespraak geannuleerd om zich naar het onheil te reppen. Er wordt een nationale geldinzameling georganiseerd. De familie Pinault, een van de rijkste van Frankrijk, heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt. De Franse luxeholding LVMH en de familie Arnault willen 200 miljoen euro schenken.

Ook regionale en lokale autoriteiten doen hun duit in het zakje. Het Parijse stadsbestuur maakt 50 miljoen euro vrij, de regio Ile-de-France 10 miljoen euro. De Franse voetbalwereld wil 'financieel helpen bij de wederopbouw'. De Europese leiders zegden dinsdag ook hun steun toe. De Parijse burgemeester, Anne Hidalgo, stelde voor een internationale donorconferentie 'met mecenassen van over de hele wereld' te organiseren.

De Franse autoriteiten gaan inmiddels uit van een ongeluk en het gerecht ondervraagt de arbeiders die al enkele maanden werken in de kathedraal uitvoerden. Het vroeggotische gebouw - opgetrokken tussen 1163 en 1345 - wordt gerenoveerd. Het is onduidelijk of er een link is met de brand. 

Aanvankelijk waren er sombere berichten over de reddingskansen van de kathedraal. Maar rond 23 uur maandagavond klonk toch hoop. 'De structuur van de kathedraal is redelijk intact gebleven en gered van de totale verwoesting', meldde de brandweer. 'De intensiteit van het vuur is afgenomen.'

De torenspits stortte bij de brand naar beneden. ©AFP

Er zouden drie lichtgewonden zijn gevallen: twee politieagenten en een brandweerman.

Geredde kunstwerken

Veel kunstwerken in de Notre-Dame zijn veilig. De schatkamer van de kathedraal is intact. Dat meldt het Franse tijdschrift Paris Match, op gezag van een priester van de Notre-Dame. In de schatkamer liggen enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een spijker die zou gebruikt zijn bij de kruisiging. 

Zestien grote koperen standbeelden waren toevallig vier dagen geleden uit de ingestorte torenspits van de Notre-Dame losgemaakt voor een restauratie. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven.

 

Trump

Vanuit de hele wereld kwamen reacties op de brand. De Amerikaanse president Donald Trump riep de Franse regering op blusvliegtuigen in te zetten. Maar dat zou nefast zijn voor de hele structuur van het gebouw, antwoordden de veiligheidsdiensten. 

De brandweer had erg veel moeite om de brand te bedwingen omdat grote stellingen het bluswerk hinderden. Uit voorzorg liet de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo het Île de la Cité, waar de kathedraal staat, ontruimen. Voor de bewoners was er noodopvang. Voor toeristen die in een van de vijf hotels op het eiland logeerden, werd een oplossing gezocht.

Icoon

De Notre-Dame is een icoon voor Parijs en de rest van de wereld. De kathedraal is met zo’n  13 miljoen bezoekers per jaar een van de meest bezochte monumenten van West-Europa. Gebouwd tussen de 11de en 14de eeuw vormt hij een rode draad in de geschiedenis van de kerk en van Parijs.

Hij was het decor voor grote kroningen, waaronder die van keizer Napoleon, en voor staatsbegrafenissen, zoals die van president François Mitterrand in 1997. De schrijver Victor Hugo gaf de kathedraal met ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’ een plaats in de literatuur.

©AFP
©AFP
©AFP
©Photo News
©AFP
©AFP
©AFP
©AFP
©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect