Tot dertien jaar cel voor Catalaanse separatisten

©BELGAIMAGE

Negen prominente figuren van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd zijn maandag in Madrid veroordeeld tot gevangenisstraffen. Ze krijgen negen tot dertien jaar cel.

In Madrid is maandag het doek gevallen over het politiek gevoeligste proces in de recente Spaanse geschiedenis. Het hooggerechtshof veroordeelde er negen Catalanen tot jarenlange gevangenisstraffen omdat ze twee jaar geleden tevergeefs probeerden via een referendum de Catalaanse onafhankelijkheid uit te roepen.

Oriol Junqueras. ©EPA

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde onder meer de voormalige vicepremier van de regio, Oriol Junqueras, tot een gevangenisstraf van dertien jaar. Hij maakte zich volgens de zeven rechters die zich over de zaak bogen, schuldig aan opruiing en het misbruik van overheidsgelden.

'Wat op 1 oktober 2017 gebeurde, was niet zomaar een demonstratie of een daad van burgerprotest. Was dat het geval, dan was er geen veroordeling geweest. Het was echter een tumultueuze opstand die werd aangemoedigd door de beschuldigden', schrijft het hooggerechtshof in zijn verdict over het referendum. Het hof velde zijn verdict niet in een gewone zitting, maar in een schriftelijke procedure.

Geen rebellie

Aanklagers hadden een gevangenisstraf van 25 jaar geëist tegen de prominente separatist. Het hof ging daar niet op in, omdat het de aantijging van rebellie niet bewezen acht.

Drie andere verdachten zijn door het hof alleen schuldig bevonden aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Zij komen vrij maar moeten een boete betalen.

Puigdemont

De voormalige politieke baas van Junqueras, de toenmalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Hij noemt de 'honderd jaren gevangenis' voor de negen veroordeelden samen 'een daad van barbarij.'

In enkele Catalaanse steden trokken voorstanders van onafhankelijkheid maandagvoormiddag na de bekendmaking van het vonnis de straat op om hun ongenoegen te uiten over de veroordeling van de Catalaanse leiders. In Barcelona blokkeerden ze verschillende hoofdwegen.

Politiebewaking

Om te voorkomen dat het trein- en vliegverkeer zwaar verstoord worden door demonstranten, trokken Spaanse en Catalaanse agenten maandagmorgen al in groten getale naar de Barcelonese luchthaven El Prat. In Girona bewaken ze het treinstation waar de hogesnelheidstreinen vertrekken en aankomen.

De uitspraak zindert ook zo goed als zeker na in de verkiezingscampagne voor het Spaans parlement. Op 10 november trekken de Spanjaarden naar de stembus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud