Advertentie
Advertentie

Transitland Macedonië nog steeds overspoeld

Honderden vluchtelingen wachten aan de Grieks-Macedonische grens ©AFP

Dinsdag hebben opnieuw honderden vluchtelingen vanuit Griekenland de Macedonische grens overgestoken, op weg naar de Europese Unie. In Oost-Europa houdt het verzet tegen opvangquota aan.

In groepjes van tien of twintig blijven vluchtelingen de Grieks-Macedonische grens oversteken. Eens in Macedonië staan ze in de rij om een doorreisdocument te bemachtigen. Daarna trekken ze naar de stad Gevgelija, waar ze de trein of een bus nemen naar het noorden van het land. Om hun toch voort te zetten in Servië richting Hongarije.

Sinds 19 juni heeft de Macedonische overheid al 64.522 transitvisa uitgereikt. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen reisden maandag zowat 7.000 mensen Macedonië binnen. Nooit eerder waren dat er zoveel op één dag. Dinsdag namen 1.000 mensen de trein, met minder gedrum dan maandag, toen de politie moest ingrijpen.

Migranten wachten op een trein nadat ze de grens tussen Macedonië en Griekenland zijn overgestoken in de buurt van Gevgelija (Macedonië). ©REUTERS

Hek

Of de vluchtelingen de komende dagen nog zo gemakkelijk Hongarije binnen kunnen, is niet zeker. Premier Orban liet weten dat hij de bouw van een 4 meter hoog hek langs de grens met Servië wil versnellen. De afsluiting in prikkeldraad houdt de mensenstroom immers niet tegen. Mensen kruipen er onder of passeren de grens via een spoorweglijn. Sinds begin dit jaar staken al meer dan 160.000 migranten illegaal de Hongaarse grens over.

In het zuiden van Hongarije hebben honderden migranten dinsdag een politiebarricade doorbroken aan de Servisch-Hongaarse grens. Ze moesten zich registreren in een speciaal centrum in Röszke, maar stappen nu te voet naar het westen, richting Szeged.

Ook vanuit Turkije kent de vluchtelingenstroom geen einde. Op de Griekse eilanden bevinden zich momenteel 30.000 vluchtelingen, van wie 20.000 op Lesbos en 4.000 à 5.000 op Kos. Elke dag komen er een paar duizend bij als gevolg van de verslechterde situatie in Syrië.

Vluchtelingen wachten in de rij aan een voetbalterrein dat nu wordt gebruikt als registratiecentrum op het eiland Lesbos. ©REUTERS

Cirkel

Zoals verwacht vallen de quota voor de opvang van asielzoekers die de Europese Commissie wil opleggen, niet overal in goede aarde. Na Tsjechië en Slovakije sprak nu ook Polen zich uit tegen de verplichte quota. President Andrzej Duda vindt dat Europa het verkeerd aanpakt: ‘De discussie gaat de hele tijd over de aanpak van de gevolgen, een heel weinig over de aanpak van de oorzaak. Europa zit in een soort vicieuze cirkel’.

President Nicolas Maduro van Venezuela. ©REUTERS

Heel andere geluiden zijn aan de overkant van de Atlantische Oceaan te horen. Zo is Venezuela bereid om 20.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. President Nicolas Maduro, een bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad, heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez de opdracht gegeven om de opvang te organiseren van Syriërs die het conflict in hun land zijn ontvlucht. ‘Ik wil 20.000 Syriërs, Syrische families, naar ons Venezolaanse vaderland halen’, sprak de president maandagavond. Hij wees erop dat Venezuela nu al "een grote Syrische gemeenschap" telt.

Over de Europese grenzen heen heeft Québec al aangekondigd dat het tegen december 3.650 Syrische vluchtelingen wil opnemen. De VS verklaarden zich bereid om tegen de herfst van 2016 tussen de 5.000 en 8.000 Syriërs op Amerikaans grondgebied toe te laten. Ook in Latijns-Amerika hebben naast Venezuela nog verschillende andere landen waaronder Brazilië en Chili aangegeven hun grenzen gedeeltelijk te willen openstellen. Sinds de start van het conflict sloegen al meer dan vier miljoen Syriërs op de vlucht voor het geweld in hun land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud