Trojka geeft Athene goed rapport

Volgens de cijferaars van de trojka houdt Athene zich aan zijn afspraken. (rv) ©RV DOC

Een delegatie cijferaars van de internationale geldschieters is klaar met zijn evaluatie van de Griekse besparingsinspanningen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor een nieuwe schijf noodhulp van 10 miljard euro.

Het was van december geleden dat vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, verzameld in de zogenaamde trojka, nog richting Athene trokken. Griekenland kreeg toen een nieuwe schijf vers geld op voorwaarde dat het verder ging op het ingeslagen besparingspad.

Nu kreeg Athene opnieuw een delegatie internationale cijferaars over de vloer om de Griekse inspanningen te beoordelen. De technici van de Trojka zetten alvast het licht op groen voor de volgende schijf noodsteun. Begin mei buigen de minister van Financiën van de eurozone en de directie van het IMF zich wel nog over het evaluatierapport, maar Griekenland kan wellicht rekenen op de volgende 10 miljard euro uit het totaalpakket van 240 miljard euro.

Sinds de eerste schijf noodhulp in mei 2010 werd toegekend, leende de internationale gemeenschap al 200 miljard euro aan de Grieken. Maar ondanks dat geld en een grondige schuldherschikking is een terugkeer naar de markten nog steeds verre toekomstmuziek.

Besparingen

Daarom blijft de trojka hameren op besparingen, vooral in de publieke sector. Tegen 2015 zou de overheid 150.000 mensen minder moeten tewerkstellen, een afslanking met een vijfde van het personeel. Dit jaar moeten nog eens 11.000 overheidsjobs extra voor de bijl.

De Griekse overheid hoopt zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te vermijden, aangezien de werkloosheid nu al hoge toppen scheert. Maar liefst 27,2 procent van de Griekse beroepsbevolking heeft geen baan.

In een verklaring laat de trojka weten dat er beterschap op komst is. De internationale geldschieters blijven geloven dat de economie van het veel geplaagde land volgend jaar opnieuw kan aanknopen met groei.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud