Advertentie

Trojka voegt Rome toe aan Europese tournee

Jean-Claude Juncker (rechts) in gesprek met Giulio Tremonti, de Italiaanse minister van Financiën, voor de vergadering van de eurogroep. (foto: AFP)

De ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - nemen tot volgende maand de tijd om te bepalen hoe ze het Europees noodfonds van 440 miljard tot de beloofde 1.000 miljard euro zullen opkrikken. Ondertussen houdt de zogenaamde trojka de hervormingen in Italië scherp in de gaten.

De eurogroep vergaderde maandag in Brussel over de manier waarop ze de vuurkracht van het Europees noodfonds (het EFSF) tot de beloofde 1.000 miljard kan opkrikken. Die extra munitie is broodnodig om een dam op te werpen rond Italië, dat volop in de vuurlinie ligt en voor Europa 'too big to bail' is. De risicopremie op het Italiaans tienjaarspapier - ten opzichte van Duitse staatsobligaties - schoot maandag naar een record van 491 basispunten.

De besparingen en hervormingen van de 'laars' worden niet alleen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - zoals bepaald vorige week op de G20 - scherp in de gaten gehouden. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie worden schoonmoeders van Rome. Dat verklaarde Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de eurogroep, maandagavond. Eerder rukte de trojka al uit naar Ierland, Portugal en Griekenland.

Diezelfde Juncker liet de wereld al voor de vergadering weten dat er geen beslissing zouden worden genomen. Niet over de uitbreiding van het noodfonds, noch over de goedkeuring van de volgende 8 miljard euro noodsteun voor Griekenland.

Met betrekking tot die 8 miljard verklaarde Juncker na de vergadering dat de nieuwe Griekse regering (van nationale eenheid) per brief de afgesproken besparingen moet herbevestigen. Pas dan zal Griekenland de volgende schijf noodhulp op zijn bankrekening zien verschijnen. Mogelijk gebeurt die storting nog in november. De 8 miljard euro maakt deel uit van het hulppakket van 110 miljard euro dat Athene vorig jaar toegezegd kreeg.

EFSF

Het noodfonds dan. De gesprekken over het gebruik van financiële engineering om het noodfonds op te krikken, zijn volgens Juncker 'waanzinnig ingewikkeld'. Er is met andere woorden meer tijd nodig om een oplossing uit te dokteren. Voor het eind van de maand zou de beslissing vallen, aldus de Luxemburger.

De volgende vergadering van de eurogroep is gepland op 29 november. Maar mogelijk komt er een extra meeting, zei Juncker. Ook in december bestaat de kans op een vergadering die niet op het programma stond.

Geen donors

Juncker verklaarde voorts dat er voor de uitbreiding van het Europees noodfonds twee opties op tafel liggen: één met de financiële steun van andere landen in een bijzonder investeringsvehikel en één zonder door van het fonds een verzekeraar te maken van nieuwe obligatieuitgiftes. 

Voor de eerste bleek de draagkracht vorige week in Cannes klein. Cashrijke groeilanden als China en Rusland willen dat Europa zelf eerst meer inspanningen levert om zijn schuldproblemen te boven te komen.

Stark

Op een conferentie in het Zwiterse Luzern verklaarde ontslagnemend ECB-bestuurslid Jürgen Stark ondertussen dat de uitbreiding van de noodpakketten de schuldencrisis niet zal oplossen. 'Het is een manier op tijd te kopen.' De Duitser gelooft voorts dat de crisis binnen een of ten laatste twee jaar onder controle zal zijn. 'Of overwonnen, in die mate dat de politiek niet meer drastisch moet ingrijpen.'

Ierland

Het Europees noodfonds heeft maandag overigens voor 3 miljard euro obligaties opgehaald om de beloofde lening aan Ierland te financieren. De uitgifte van de obligaties met een looptijd van tien jaar werd vorige week uitgesteld door de onrust over een eventueel referendum in Griekenland.

Het geld wordt op 10 november overgemaakt aan Ierland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud