Truckers blokkeren Franse wegen wegens dure brandstof

Eind november werd ook al eens geprotesteerd tegen de dieseltaks. ©AFP

Franse vrachtwagenchauffeurs hebben met hun voertuigen blokkades gevormd op tal van autowegen in het land.

Met de actie protesteren de truckers tegen het voornemen van de regering om de accijns op brandstof te verhogen.

Rond 7 uur werd begonnen met de blokkades. De vrachtwagenchauffeurs voeren onder meer actie op wegen rond Parijs, de A8 in het zuiden van het land en de A36 in het oosten.

De Franse regering wil de accijns op diesel in 2020 verhogen. De maatregel moet jaarlijks 140 miljoen euro opleveren. Parijs zegt dat het dit geld wil investeren in het verbeteren van de infrastructuur en dat de transportsector daarvan ook profijt heeft.

Buitenlandse nummerplaten

Bij de blokkades worden vooral vrachtwagens met buitenlandse nummerplaten geviseerd. Zij ontsnappen aan de Franse taks, en versterken zo oneerlijke concurrentie in de sector, luidt de redenering van de protesterende truckers. Tegen valavond zouden alle blokkades moeten zijn opgeheven.

Frankrijk is in de greep van protesten en sociale onrust. Misnoegde Fransen, van treinbestuurders over leraars en dokters tot brandweermannen, legden het land de voorbije dagen grotendeels lam. Donderdag vond de grootste nationale staking in jaren plaats. Scholen bleven dicht, het openbaar vervoer viel stil en in het hele land trokken 800.000 mensen de straat op.

Dinsdag is een nieuwe algemene staking gepland. ‘We zijn vastbesloten. Dit is niet zomaar een opflakkering van ongenoegen die enkele dagen duurt’, zei Catherine Perret van de CGT, de op een na grootste vakbond, vrijdag.

Pensioensysteem

De aanleiding voor die protestgolf zijn de plannen van president Macron om het Franse pensioensysteem te hervormen. Dat bestaat uit 42 stelsels met vaak verschillende pensioenleeftijden en -voordelen. Macron vindt het systeem oneerlijk en te duur en wil het vervangen door een universeel systeem op basis van punten. Donderdag liet hij weten dat hij zich niet van de wijs laat brengen door de protesten.

Volgende week worden meer details over de pensioenhervorming verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud