Trump botst met G7-partners over aanpak klimaat en handel

©REUTERS

Donald Trump werpt zijn schaduw over de G7-top die vrijdag begon. De Amerikaanse president botst met zijn bondgenoten over onder andere de handel en het klimaat.

‘Dit wordt zonder twijfel de uitdagendste G7-top in jaren’, verzuchtte Europees president Donald Tusk voor de aanvang van de twee dagen durende bijeenkomst op Sicilië. Hij verwees impliciet naar de komst van Trump, die zijn debuut maakt bij de G7, de informele club van de belangrijkste industrielanden: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan.

Het klimaat en de internationale handel staan bovenaan op de agenda van het G7-overleg op Sicilië.

De Amerikaanse president Donald Trump staat onder druk niet uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen, maar hij twijfelt nog.

Over terrorisme roepen de G7-leiders de technologiebedrijven op meer te doen om extremistische boodschappen te blokkeren.

Tusk weet maar al te goed welk vlees hij in de kuip heeft met Trump. Hij sprak de Amerikaanse president donderdag al even tijdens diens doortocht in Brussel. Toen bleek er al flink wat ruis te zitten op de onderlinge relaties, vooral over de strijd tegen de klimaatverandering en het belang van vrijhandel. Diezelfde gevoelige thema’s stonden op het overleg in Sicilië opnieuw hoog op de agenda.

Trump kreeg de vraag om klaarheid te scheppen over zijn klimaatbeleid. Hij dreigde bij herhaling uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. De president gelooft namelijk niet dat de menselijke activiteit verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Hij noemde die stelling een ‘hoax’. Zijn G7-collega’s proberen hem te overtuigen van de noodzaak het akkoord van Parijs overeind te houden.

‘Het is een open vraag wat de Amerikaanse houding is’, zei de Italiaanse premier Paolo Gentiloni. In de entourage van Trump is te horen dat hij binnenkort de knoop doorhakt. Door de verdeeldheid in het Witte Huis heeft hij een beslissing steeds voor zich uitgeschoven. Volgens Trumps radicale achterban zijn de afspraken nefast voor de Amerikaanse industrie die Trump nieuw leven wil inblazen.

Het is een open vraag wat de Amerikaanse houding is.
Paolo Gentiloni
Italiaanse premier

Even nefast voor de VS is volgens Trump de vrijhandel. Hij pleit onomwonden voor het principe ‘America first’, wat volgens zijn critici neerkomt op protectionisme. Meteen na zijn aantreden ondertekende Trump een besluit waarmee hij de VS terugtrok uit het Trans-Pacifisch Partnerschap (TTP), een vrijhandelsverdrag met een deel van Azië. Ook het NAFTA-verdrag met Mexico en Canada staat op losse schroeven.

Het overleg over het handels- en investeringsakkoord met de Europese Unie zit eveneens in een impasse. Trump viseert vooral Duitsland, de grootste economie van de EU. ‘De Duitsers zijn slecht, zeer slecht’, zou hij donderdag hebben gezegd tijdens een bezoek aan het EU-hoofdkwartier. Volgens hem overspoelt Duitsland de Amerikaanse markt met miljoenen auto’s. ‘Verschrikkelijk. Daar gaan we een stokje voor steken’, zei hij nog.

Zoals tijdens de NAVO-bijeenkomst van donderdag in Brussel belandde ook het thema terrorisme op het menu van het Siciliaanse G7-overleg. Trump had op de NAVO uitgehaald naar de ongebreidelde immigratie: ‘Duizenden en duizenden mensen stromen onze landen binnen.’ Hij legde meteen een verband met de terreurdreiging door te stellen dat ‘we in veel gevallen geen idee hebben’ wie de vluchtelingen zijn.

In de nasleep van de aanslag in Manchester zegden de leiders van de G7 hun steun toe aan de Britse premier Theresa May, die ook aanwezig was op het overleg. In een verklaring eiste de groep dat potentiële terroristen beter in de gaten worden gehouden. Technologiebedrijven moeten maatregelen nemen om de verspreiding van extremistische boodschappen te blokkeren.

De G7-leiders ronden hun ontmoeting zaterdag af met een slotverklaring. Volgens diplomatieke bronnen zou de tekst een pak beknopter zijn dan die die na de vorige top werd afgeleverd. Het is uitkijken naar wat er precies in staat over gevoelige onderwerpen als handel en klimaat. In maart schrapte de G20 nog een veroordeling van het protectionisme na een bijeenkomst van de ministers van Financiën. Dat gebeurde onder zware druk van de Amerikanen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud