Trump: 'Europa moet 800 IS-strijders terugnemen en berechten'

Een Amerikaans militair voertuig bij het Syrische dorp Baghouz, het laatste strookje grond dat IS controleert ©AFP

De Amerikaanse president onderstreept met de oproep hoe Europa worstelt met IS-strijders, nu het kalifaat tenminste geografisch zo goed als verslagen is.

'De Verenigde Staten vragen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders terug te nemen en te berechten die door de VS in Syrië werden opgepakt', zo klinkt het in een nieuwe reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump.

'Het kalifaat staat op instorten. Het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (...) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan.'

Trump vervolgt: 'We doen zoveel en geven zoveel geld uit. Tijd voor anderen om op te staan en te doen wat ze goed kunnen. Wij trekken terug na een totale overwinning op het kalifaat!'

Eind vorig jaar kondigde Trump onverwacht aan dat de Amerikanen hun troepen uit Syrië terugtrekken. Die beslissing had heel wat kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. Ook intern was er veel onvrede. De beslissing leidde tot het ontslag van minister van Defensie Jim Matthis, één van de meest gerespecteerde figuren in de regering. 

De terugtrekking dreigt de machtsbalans in de regio te verstoren, op een moment dat Turkije dreigt met een offensief tegen Koerdische milities. 

Verslagen

Enkele jaren controleerde IS nog grote delen van Syrië en het noorden van Irak. De kentering kwam er in het najaar van 2017. Toen vielen de belangrijkste bolwerken van het kalifaat, de de facto hoofdstad Raqqa in Syrië en de stad Mosoel in Irak. IS controleert nu nog een minieme strook aan de oevers van de Eufraat in Syrië. 

GEZOCHT: VN-AMBASSADEUR

Donald Trump moet op zoek naar een nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties. De Amerikaanse president schoof Heather Nauert, oud-ankervrouw bij televisiezender Fox, naar voor, maar die bedankt na rijp beraad - en veel kritische artikels in de media - voor de eer.

Bij de namen die nu circuleren als opvolger van Nikki Haley is ook die van Richard Grenell, de controversiële Amerikaanse ambassadeur in Duitsland. 

Nu IS minstens geografisch bijna verslagen is, laait in Europa ook zonder Trump de discussie op. Hamvraag is wat er moet gebeuren met de Europeanen die, soms samen met familie, naar Syrië getrokken zijn om aan de zijde van IS te strijden. 

In België besliste Maggie De Block dat de kinderen van een Syriëstrijdster die in een Turkse cel zit, naar ons land mogen komen. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei vrijdagavond op een debat van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws dat Syriëstrijders wat hem betreft 'onder bepaalde voorwaarden' naar België moeten terugkeren en ging daarbij in tegen het standpunt van partijgenoot en oud-staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken.

'We hadden liever gehad dat de Amerikaanse vraag er via de geijkte kanalen kwam, niet via een nachtelijke tweet', zei minister van Justitie Koen Geens zondagochtend in het Eén-programma 'De Zevende Dag'. 'Maar vroeg of laat stond dit te gebeuren. Het is zeker zo dat de Belgische regering voorbereid is op dit probleem, in samenwerking met andere landen.'

Een Europeanisering van dit dossier is belangrijk, omdat het een probleem is dat heel West-Europa aanbelangt
Koen Geens
Minister van Justitie

Geens erkent wel dat het geen makkelijk dossier is. 'De kinderen terughalen vond ik al een heel moedige beslissing van de regering.'

Volgens de minister is 'los van de emotie', de vraag wat het minste veiligheidsrisico inhoudt. 'Wat zal er gebeuren als de strijders daar worden losgelaten? Daarom is de Europeanisering van dit dossier belangrijk, omdat het een probleem is dat heel West-Europa aanbelangt.'

Shamima

Niet alleen in België is er een stevige politieke discussie bezig. In het Verenigd Koninkrijk is brexit bijna ingehaald als belangrijkste politiek thema door Shamima Begum. Dat is een Londens schoolmeisje dat vier jaar geleden met twee vriendinnen naar Syrië trok. Nu zegt ze spijt te hebben en terug te willen keren

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud