Trump probeert staakt-het-vuren af te dwingen aan Turkse grens

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Washington zet druk op Turkije met hogere staaltarieven en sancties tegen ministers uit de regering van president Recip Tayyip Erdogan.

Nadat de VS hun troepen terugtrokken hebben uit het noorden van Syrië, verhogen ze nu de druk op Turkije om de invasie in Noord-Syrië te stoppen.

'Ik ben volledig bereid om snel de Turkse economie te vernietigen als de Turkse leiders dit gevaarlijk en destructief pad verder bewandelen', zegt de Amerikaanse president Donald Trump in een mededeling.

Erdogan: 'Geen enkele IS-strijder zal Noord-Syrië verlaten'

Geen enkele IS-strijder zal Noord-Syrië verlaten. Dat belooft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een opiniestuk in The Wall Street Journal. Daarin zegt hij dat Turkije net zijn verantwoordelijkheid neemt waar anderen het laten afweten.

Hij kondigt aan dat Washington de invoerheffingen op Turks staal verdubbelt van 25 tot 50 procent. Gesprekken over een handelsakkoord met Ankara ter waarde van 100 miljard dollar worden stopgezet. 

Daarnaast leggen de Verenigde Staten sancties op aan Turkse ministers, onder meer die van Binnenlandse Zaken en Defensie. Al hun Amerikaanse eigendommen en belangen worden bevroren en moeten aangegeven worden aan de autoriteiten. Er dreigen ook Amerikaanse sancties tegen buitenlandse banken die 'bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren'.

Staakt-het-vuren

Trump had maandag ook een telefoongesprek met zijn Turkse collega Erdogan, waarover de Amerikaanse vicepresident Mike Pence nadien details gaf. Trump drong er volgens Pence op aan dat Turkije 'een einde maakt aan de invasie' en vroeg 'een onmiddellijk staakt-het-vuren' af te kondigen.

De Turkse president zou hebben beloofd dat 'er geen enkele aanval zal plaatsvinden op de stad Kobane'. Pence reist op vraag van Trump binnenkort naar Turkije.

Humanitaire crisis

'Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar', schrijft Trump in een mededeling. 'Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.'

'Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar', aldus de president nog.

1.000 militairen

Hij voegt eraan toe dat de ongeveer 1.000 Amerikaanse manschappen die uit het noordoosten van Syrië teruggetrokken worden, in het Midden-Oosten blijven. De Amerikaanse troepen 'worden elders ingezet en blijven in de regio om de situatie op te volgen en een herhaling van 2014, toen de verwaarloosde dreiging van IS Syrië en Irak veroverde, te voorkomen', dixit Trump.

Nog volgens de president blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het zuiden van Syrië om er de restanten van ISIS te bekampen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud