Trump trekt Amerikaanse troepen deels terug uit Duitsland

Amerikaanse soldaten op de militaire basis van Grafenwöhr, in de Duitse deelstaat Beieren. ©AFP

De Verenigde Staten trekken duizenden soldaten terug uit Duitsland, omdat Berlijn volgens hen te weinig aan de NAVO betaalt.

De Verenigde Staten verminderen hun militaire aanwezigheid in Duitsland naar 25.000 soldaten. President Donald Trump heeft dat aangekondigd. 

Trump zei dat hij het troepenaantal zal terugbrengen tot 25.000. Hoe het precies zit, is onduidelijk omdat Trump zegt dat er 52.000 Amerikaanse soldaten op militaire basissen in Duitsland zijn gelegerd. Momenteel zijn dat er slechts 34.500, maar misschien telt Trump de ongeveer 17.000 Amerikaanse burgers mee die in dienst zijn van de Amerikaanse strijdkrachten.

De reden is de jarenlange ergernis van het Witte Huis - ook onder Trumps voorganger Barack Obama - over de lage bijdrage van Europese landen aan de NAVO. 'Duitsland is al jaren nalatig en is de NAVO miljarden dollars schuldig', zei hij. 'En daarvoor moet het betalen.'

Pijplijn

De NAVO-afspraken bepalen dat alle bondgenoten tegen 2024 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uitgeven. Duitsland verhoogde zijn uitgaven de voorbije jaren gevoelig, maar in 2019 bedroegen ze nog altijd maar 1,38 procent.

Trump voegt daar de handel tussen de EU en Rusland aan toe. 'Waarom betaalt Duitsland Rusland miljarden dollars voor energie?' zei hij. 'En dan moeten wij Duitsland tegen Rusland beschermen? Hoe zal dat werken? Het werkt niet.'

Trump doelde onder meer op Nord Stream 2, de pijplijn die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland zou brengen, buiten Oekraïne en Polen om. De VS willen Nord Stream 2 tegenhouden en kondigden eind vorig jaar zelfs sancties af.

Internationale handel

Trump blijft Berlijn verwijten dat Duitsland via internationale handel de VS benadeelt, omdat Amerikanen meer Duitse goederen kopen dan omgekeerd. Hij is evenmin tevreden over hoe de onderhandelingen met de EU over een handelsakkoord verlopen.

In de terugtrekking van een deel van de troepen ziet Trump een economische sanctie. 'Dat zijn goed betaalde soldaten. Ze leven in Duitsland. Ze geven veel van hun geld in Duitsland uit. Tot zij betalen, trekken wij onze soldaten terug, of toch een deel.'

Polen

Mogelijk verhuizen de troepen naar militaire basissen in Polen. De Amerikaanse ambassadeur in Warschau liet deze maand weten dat de VS hun militaire aanwezigheid in Polen zouden versterken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud