Tsipras belooft Merkel akkoord tegen eind deze maand

De twee zagen elkaar in de marge van de Europese top over de vluchtelingencrisis. ©via Bloomberg

Na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel heeft Tsipras zijn onderhandelaars opgeroepen om vaart te zetten achter de gesprekken. Al geeft hij tegelijkertijd aan dat zijn land moeilijk nog verder kan gaan dan de eerder voorgestelde hervormingen.

Het was in de marge van de vluchtelingentop dat Tsipras en Merkel elkaar donderdagmiddag opnieuw hebben ontmoet. Nadat de onderhandelingen over Griekenland de jongste weken maar niet uit een impasse leken te geraken, moest de tête-à-tête opnieuw voor wat dooi zorgen tussen Athene en Berlijn.

Tijdens het onderhoud van een uur heeft Merkel Tsipras naar verluidt nog maar eens op het hart gedrukt om vaart te zetten achter de Griekse inspanningen. De Griekse premier zegt dat begrepen te hebben. Hij riep zijn onderhandelaars op een versnelling hoger te schakelen.

Tsipras mikt naar eigen zeggen nog steeds op een interim-akkoord eind deze maand, zoals in februari werd afgesproken. Al lijkt niet iedereen daar geloof aan te hechten. Zowel de Griekse premier als Merkel zegden na afloop van hun gesprek wel vooruitgang te zien in vergelijking met hun vorige ontmoeting, een maand eerder in Berlijn.

Uit de ontmoeting met de Bondskanselier bleek nochtans ook opnieuw dat Tsipras zich bewust is van zijn grenzen. ‘Griekenland heeft genoeg toezeggingen gedaan voor een deal’, zei hij aan Merkel volgens de Griekse krant Kathimerini. De premier lijkt daarmee te beseffen dat hij moeilijk nog verder kan gaan zonder zijn verkiezingsprogramma radicaal over boord te gooien. De Griekse premier verliest in eigen land zienderogen aan steun. Nog maar vier op de tien Grieken staan achter hun premier, amper de helft van bij het aantreden van Tsipras.

Morgen buigen de Europese financiënministers zich in de Letse hoofdstad Riga over de zaak Griekenland. Dat er geen lijst zou zijn tegen die informele eurogroep was al enkele dagen duidelijk. Zonder lijst om over praten zal de bijeenkomst beperkt blijven tot het zoeken naar een politieke uitweg en het verder aftoetsen van elkaars verwachtingen.

Als definitieve deadline voor de onderhandelingen kijkt nu iedereen naar eind juni. Dan loopt het reddingsprogramma af en zit Athene definitief zonder cash. Tot dan maken Tsipras en co zich sterk dat ze mits enkele inspanningen genoeg cash bij elkaar kunnen sprokkelen om hun afspraken te kunnen nakomen en hun overheidsapparaat te kunnen financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud