Advertentie

Tsipras: 'Griekse volk schreef geschiedenis'

Syriza-leider Alexis Tsipras bracht zondagmorgen zijn stem uit in Athene. ©EPA

In Griekenland zijn de vervroegde parlementsverkiezingen uitgedraaid op een ruime zege voor Syriza. De extreemlinkse partij van Alexis Tsipras wist ruim 36 procent van de kiezers te verleiden. Maar ze grijpt wel naast een volstrekte meerderheid. 'Het Griekse volk schreef geschiedenis', zei Tsipras in zijn overwinningsspeech.

Zowat 9,8 miljoen Grieken moesten zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Maar slechts 63 procent van hen getroostte zich, ondanks de stemplicht, de moeite om zijn plicht te gaan vervullen. 

In het stemhokje hadden de Grieken de keuze uit honderden kandidaten van 18 partijen en vier coalities. Die dongen naar 300 zitjes in het parlement. Alleen de partijen die op zijn minst 3 procent van de kiezers wisten te verleiden, mogen vertegenwoordigers naar de Vouli sturen. De grootste partij krijgt een bonus van 50 zetels.

Vrijwel iedereen ging er vooraf vanuit dat Syriza met de zege aan de haal zou gaan. De extreemlinkse partij van Alexis Tsipras voerde sinds de Europese verkiezingen van mei vorig jaar immers voortdurend de peilingen aan.

Slechts een vraag brandde dan ook nog op vele lippen in Europa: slaagt de extreemlinkse partij Syriza erin 151 zitjes - of een volstrekte meerderheid - te halen in het parlement?

Uiteindelijk wist Syriza ruim 36 procent van de kiezers te verleiden. Die uitslag levert haar 149 zetels op in het parlement: 99 dankzij haar verkiezingsscore en een overwinningsbonus van 50 zitjes. Een volstrekte meerderheid extreemlinks ontglipte extreemlinks dus net.

De grote concurrent, de conservatieve Nieuwe Democratie van aftredend premier Antonis Samaras, kreeg de rekening gepresenteerd voor het besparings- en het hervormingsbeleid van de afgelopen jaren. De partij bleef steken op 27,8 procent van de stemmen. Dat komt neer op 76 zitjes.

Samaras gaf al snel zijn nederlaag toe. 'Het Griekse volk heeft gesproken en wij respecteren die beslissing. Ik wil Syriza feliciteren', zei hij. 'De politiek bezorgt je vrolijke en droeve momenten', voegde hij eraan toe. Ten slotte liet hij weten dat zijn partij 'de Europese stabiliteit wil verzekeren'.

Η ελπίδα νίκησε! #syriza #ekloges2015 pic.twitter.com/7mFdzHyTON— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) January 25, 2015

Syriza plaatste al vroeg op de avond uitgelaten berichten op Twitter. 'De hoop heeft gewonnen', staat in het Grieks te lezen op de partij-account.

Overwinningsspeech

Even voor 22.30 uur Belgische tijd stak Tsipras ook een overwinningsspeech af. 'Het Griekse volk heeft geschiedenis geschreven', zei hij. 'We laten de besparingen achter ons. Dit betekent het einde van de trojka. Griekenland is vandaag een voorbeeld van de verandering en de vooruitgang in Europa.'

Alexis Tsipras spreekt zijn aanhangers toe na zijn verkiezingsoverwinning

De Syriza-leider beloofde een regering te vormen 'voor alle Grieken, of ze nu voor ons stemden of niet'. 'Dit wordt een nieuw begin voor Griekenland en voor Europa', voegde hij eraan toe. De 40-jarige burgerlijk ingenieur wil naar eigen zijn eigen hervormingsplan voor Griekenland opstellen en niet langer het dictaat van Europa uitvoeren.

Tegelijkertijd belooft hij geen 'vernietigende' confrontatie met Europa te zoeken. Hij wil alleen een 'leefbare oplossing voor Griekenland en Europa. Tot slot richtte Tsipras zich rechtstreeks tot de Grieken. 'Jullie hebben jullie angsten overwonnen en de hoop en de glimlach teruggevonden. De zon schijnt weer boven Griekenland', besloot hij.

Kiesdrempel

De kloof met de andere partijen die de kiesdrempel wisten te ronden, lijkt immens te zijn. De neonazipartij Gouden Dageraad behaalde de derde plek. Ze klokte af op 6,3 procent, of 17 zetels.

De pro-Europese centrumpartij To Potami (De Rivier) strandde op de vierde plek en kreeg 6,1 procent van de kiezers achter zich. Dat is eveneens goed voor 17 zitjes in het parlement.

De communisten van KKE en Pasok, de socialistische partij die de afgelopen veertig jaar samen met Nieuwe Democratie de lakens uitdeelde in Griekenland, schommelen allebei rond 5 procent van de stemmen. Die score levert KKE 15 vertegenwoordigers op en Pasok 13.

Dat de ineenstorting van de partij hard aankwam bij de socialisten, bewijst onderstaande foto van het hoofdkwartier. Iedereen droop af.

Y esta es la imagen del desplome del Pasok. Esta es su sede. Foto de @joannakakissis #Grecia2015 #byebyePasok pic.twitter.com/kiGuABxn11— Mariangela Paone (@mapaone) January 25, 2015

De rechtspopulistische, antibesparingspartij Onafhankelijke Grieken (Anel) kroop ook boven de kiesdrempel en landde op zowat 4,7 procent. Dat resultaat is ook goed voor 13 zetels. De Beweging van de Sociaaldemocraten, de nieuwe partij van ex-premier George Papandreou, raakte niet over de kiesdrempel.

De fractieleider van de liberalen in het Europees parlement, Guy Verhofstadt, sprak zondagavond de hoop uit dat Syriza uiteindelijk geen volstrekte meerderheid zou halen en op zoek zou moeten naar een coalitiepartner om te kunnen besturen. En die coalitiepartner zou best To Potami zijn, meent de Belgische ex-premier. 'Zij kunnen de eurosceptische tendens temperen', luidt het.

For a Greek future in Europe #topotami shld play key role in any coalition gov to tame Eurosceptic tendencies left&right #greeceElections— Guy Verhofstadt (@GuyVerhofstadt) January 25, 2015

De Grieken trokken ruim een jaar eerder dan gepland naar de stemlokalen om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. De nieuwe stembusslag kwam er nadat de regering van aftredend premier Antonis Samaras er eind vorig jaar niet in geslaagd was haar kandidaat voor het presidentschap, Stavros Dimas, door het parlement te loodsen.

De bekendmaking van de exitpolls leidde zondagavond tot vreugde-uitbarstingen op het hoofdkwartier van de extreemlinkse partij Syriza.

'Het lijkt er sterk op dat we een historische overwinning behaald hebben', zei Mega Panos Skourletis, de woordvoerder van de extreemlinkse beweging.

Volgens hem hebben de Griekse kiezers een duidelijke boodschap verstuurd. 'Die raakt niet alleen de Grieken zelf maar die zal ook haar weerklank vinden in de rest van Europa', zei Skourletis.

'De Grieken stemden de besparingen weg en kozen voor waardigheid en democratie', klonk het nog. 

Nieuwe Democratie, de conservatieve partij van aftredend premier Antonis Samaras, erkende al dat ze de stembusslag verloren heeft. 'We hebben de afgelopen jaren in erg moeilijke omstandigheden een pijnlijk beleid moeten voeren', luidde het.

Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse centrale bank, riep de nieuwe Griekse autoriteiten al op de gemaakte afspraken te respecteren.

'Griekenland zal nog hulp nodig hebben maar het zal die alleen krijgen als het land zich aan de afspraken houdt. Het is in het belang van de Griekse bevolking dat de regering structurele hervormingen doorvoert', zei de Bundesbankbons.

Hij riep de volgende regering ook op 'geen beloftes te doen die ze niet kan nakomen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud