Tsipras: 'Sluit stembusslag niet uit'

De Griekse premier, Alexis Tsipras, was woensdag te gast bij het radiostation Sto Kokkino. ©EPA

De Griekse premier, Alexis Tsipras, sluit niet uit dat zijn landgenoten vervroegd naar de stembus trekken. 'Als ik geen meerderheid meer heb in het parlement rest me geen andere mogelijkheid', zei de radicaal-linkse leider woensdag.

Alexis Tsipras was woensdag te gast bij de Griekse radiozender Sto Kokkino. Hij kreeg daar een rist vragen over de recente ontwikkelingen in het dossier rond het Griekse reddingsplan.

De leider van de radicaal-linkse partij Syriza maakte zich sterk de juiste strategie gevolgd te hebben tijdens de onderhandelingen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 'We wisten toegevingen af te dwingen', klonk het.

Schuldverlichting

Dankzij het akkoord van 12 juli met de internationale schuldeisers over een steunplan van 82 tot 86 miljard euro zijn volgens Tsipras alle financieringsnoden van het land de volgende drie jaar gedekt. 'Bovendien effent de deal het pad voor een schuldverlichting', voegde hij eraan toe. Die komt er volgens Tsipras zodra Europa en het IMF in november een eerste keer bestudeerd hebben of Hellas alle engagementen uit het nieuwe reddingsprogramma naleeft.

Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), drong woensdag nog eens aan op een 'herstructurering' van de Griekse schuld. 'Dat is onvermijdelijk', zo voerde ze tijdens een persconferentie de druk op op de andere schuldeisers van Griekenland, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. 

'Opdat Griekenland slaagt en opdat eender welk programma van de grond komt, is er nood aan een significante schuldherstructurering'. zo besloot Lagarde. 

Tegelijkertijd haalde de Griekse premier nog eens uit naar de schuldeisers. Volgens hem heeft hun onbuigzame houding zijn land nog dieper in de problemen gebracht. 'De Grieken waren gevangenen die, zodra ze uit de gevangenis ontsnapt waren, weer opgepakt werden en in een nog kleinere cel gestopt werden.'

Parlement

De Griekse regering en de internationale schuldeisers zijn deze week begonnen met het overleg dat moet uitmonden in een derde reddingsplan. De hamvraag luidt of Tsipras in het parlement voldoende steun zal overhouden om de nieuwe bezuinigings- en hervormingsplannen door het parlement te jagen.

In de rangen van Syriza bestaat behoorlijk wat verzet tegen de nieuwe maatregelen. Dat bleek de afgelopen twee weken al tijdens de twee stemmingen die de weg moesten plaveien voor de gesprekken over een derde plan. Tsipras overleefde die alleen met de steun van de oppositie.

Stembus

Maar de partijen op de oppositiebanken waarschuwden de premier dat ze niet automatisch alle maatregelen uit het nieuwe hulpprogramma steunen. Heel wat analisten houden er rekening mee dat de Grieken in september of oktober opnieuw naar de stembus trekken.

'Ik ben de laatste om nieuwe verkiezingen te willen als ik me, tot het eind van mijn vierjarige mandaat, verzekerd weet van een parlementaire meerderheid', zei Tsipras op de radiozender Sto Kokkino. Zonder die meerderheid zijn vervroegde parlementsverkiezingen de enige optie volgens de radicaal-linkse leider. Tsipras voegde er nog aan toe dat begin september wellicht een buitengewoon partijcongres van Syriza plaatsvindt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud