Advertentie
Advertentie
analyse

Tsipras staat voor ideologische bocht

©REUTERS

De zenuwoorlog over Griekenland woedt hevig. Misschien heeft premier Alexis Tsipras dat beetje drama nodig om zijn bocht in te zetten. Maar ontpopt hij zich dan tot een Europese Chávez of tot een Lula De Silva?

De onheilstijdingen over Griekenland volgen elkaar in sneltempo op. Er wordt volop gespeculeerd op een faillissement of ‘grexident’, waarbij Athene zich stommelings zelf uit de eurozone sluit. De Griekse schatkist is leeggeschraapt en uitzicht op vers geld van de schuldeisers van de EU en het IMF is er niet.

De deadline van eind april is alweer opgeschoven naar midden mei. Op 12 mei moet Athene alweer een fikse lening van bijna 750 miljoen euro aflossen aan het IMF. Begin deze maand testte Athene al even de mogelijkheid om de terugbetaling van een schijf van 460 miljoen euro uit te stellen. Pas na een bolwassing van IMF-topvrouw Christine Lagarde beloofde minister van Financiën Yanis Varoufakis de rekening te vereffenen.

©AFP

De penibele Griekse toestand staat ook centraal in de coulissen van de lentevergadering van het IMF in Washington. Lagarde gaf donderdag, voor het begin van de vergadering, alvast geen duimbreed toe: ‘Geen enkel ontwikkeld land vroeg de voorbije dertig jaar uitstel van betaling.’

'Zeer moeizaam'

Intussen regent het aan alle kanten verklaringen over de kansen op een grexident. De Griekse premier Alexis Tsipras zegt overtuigd te zijn dat er een akkoord kan worden gevonden met de geldschieters van de EU en het IMF voor het einde van de maand. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, liet al uitschijnen dat hij niet rekent op resultaten deze maand.

Ook in EU-kringen wordt het overleg met Griekenland als ‘zeer moeizaam’ bestempeld. En het ongeduld groeit, nu de Grieken na drie pogingen en een schriftelijke belofte op 20 april nog altijd geen echte lijst van hervormingen kunnen voorleggen. Die lijst en de goedkeuring van het hervormingspad door de partners van EU en IMF zijn absolute voorwaarden om minstens een deel van de laatste schijf van 7,2 miljard euro van de lening aan Griekenland te lossen.

Volgende week vrijdag is overleg gepland van de ministers van Financiën van de eurozone in Riga. Maar met de dag slinkt de kans dat er tegen dan een geloofwaardige lijst op tafel ligt.

Volgende week vrijdag is overleg gepland van de ministers van Financiën van de eurozone in Riga. Maar met de dag slinkt de kans dat er tegen dan een geloofwaardige lijst op tafel ligt. ‘De sfeer is wel verbeterd. De technische experts in Athene krijgen makkelijker toegang tot cijfers en ministeries, maar er blijven grote hiaten’, zegt een bron die betrokken is bij de onderhandelingen.

Er is nog geen begrotingsdoelstelling voor dit jaar, en de regering-Tsipras wil niet horen van een hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen. Enkele wetten die in de pijplijn zitten, zoals clementie voor fiscale wanbetalers of uitstel van beslagleggingen op woningen, zetten dan weer kwaad bloed bij de EU en het IMF.

Geen plan B

Er komt een ogenblik waarop de staatskas echt leeg is en er wissels worden uitgeschreven om de aankoop van medicijnen in ziekenhuizen te bekostigen. Met zo'n document wordt aangegeven dat de betaling op een later moment zal plaatsvinden. Voor sommige EU-partners kan de uitgifte van die wissels gelijk staan aan een bankroet.

Alle stoere uitspraken ten spijt dat de eurozone een Griekse exit kan overleven, baart dat scenario grote onrust. Vanuit verschillende hoofdsteden, ook vanuit Berlijn, wordt zachte druk uitgeoefend op Tsipras om te blijven hervormen.

Athene heeft geen plan B. Tsipras kan niet te lang meer wachten om zijn bocht te nemen.
EU-expert

Het kalf ligt immers gebonden in Athene. Tsipras zit in een onmogelijke spreidstand tussen wat hij zijn kiezers beloofde, de economische realiteit en de eisen van de EU en het IMF. ‘Athene heeft geen plan B’, zegt een EU-expert. ‘Tsipras kan niet te lang meer wachten om zijn bocht te nemen.’

De hamvraag daarbij is in welke richting die bocht gaat. Wordt Tsipras een Europese Hugo Chávez, de vroegere links-populistische maar eenzame president van Venezuela? Of een variant van de gewezen Braziliaanse president Lula De Silva, die pragmatisch regeerde ondanks zijn erg linkse imago?

Ingaan op de eisen van de EU en het IMF is onverteerbaar voor de uiterst linkse vleugel van Tsipras’ partij Syriza. Maar als hij koppig zijn radicaal-linkse koers doorzet, dreigt een bankroet en dat willen de Grieken zelf niet. ‘Als Tsipras de bocht wil nemen, is wat drama en turbulentie welgekomen’, vat een EU-onderhandelaar de huidige sfeer samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud