Advertentie

Tsipras (Syriza): 'Geef ons de meerderheid'

©EPA

In zijn laatste persconferentie voor de parlementsverkiezingen van zondag heeft favoriet Alexis Tsipras de Griekse kiezers opgeroepen om zijn linkse partij Syriza de absolute meerderheid te schenken. Dan heeft hij "de handen vrij om te onderhandelen" met de schuldeisers van het euroland.

"We weten dat we ons bevinden op een stap van een absolute meerderheid in het parlement", zei Tsipras. Een absolute meerderheid is volgens hem "een noodzaak indien we de handen vrij willen hebben en een sterke onderhandelingspositie willen hebben". De Syriza-leider zei alvast niet te willen besturen "met partijen die het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel steunen".

Syriza geniet in de peilingen een voorsprong van gemiddeld vijf procent op Nea Dimokratia, de conservatieve partij van uittredend premier Antonis Samaras. De partij dankt haar succes aan haar verzet tegen de zware saneringen en economische hervormingen die Athene van de eurolanden en het IMF moest uitvoeren, in ruil voor 240 miljard euro financiële steun die het euroland voor het bankroet behoedde.

De dag na de verkiezingen zal er geen sprake meer zijn van het memorandum, van de troika, van Samaras, van politieke machten die het Griekse volk in een desastreus proces hebben meegesleurd.

"De dag na de verkiezingen zal er geen sprake meer zijn van het memorandum (akkoord waarin de voorwaarden voor de steun zijn opgelijst, nvdr), van de troika (de vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF die toezien op de uitvoering, nvdr), van Samaras, van politieke machten die het Griekse volk in een desastreus proces hebben meegesleurd".

Hoedanook, als Tsipras de verkiezingen wint, zal hij snel met de schuldeisers van Griekenland rond de tafel moeten zitten. Het lopende Europese steunprogramma verstrijkt immers eind februari en Syriza stuurt aan op een kwijtschelding van een deel van de kolossale Griekse staatsschuld van 175 procent van het bbp.

Tsipras erkende vrijdag dat de gesprekken "niet makkelijk" worden. Eind februari is volgens hem echter niet de deadline voor een nieuwe deal, wel juli. Pas dan komt Griekenland in aanmerking om deel te nemen aan het donderdag aangekondigde QE-programma van de ECB, merkte Tsipras op. De ECB gaat vanaf maart massaal overheidsobligaties inkopen om de economie te stimuleren en de inflatie op te krikken.

Tsipras gaf nog mee dat zijn allereerste bezoek als eventuele premier hem naar Cyprus zal leiden, niet naar Duitsland. "Ik beschouw Merkel niet als verschillend van de andere Europese leiders." Bondskanselier Angela Merkel van haar kant beklemtoonde vrijdag dat ze wenst dat Griekenland in de eurozone blijft en met de democratisch verkozen regering wil onderhandelen.

Op een schuldkwijtschelding hoeft Tsipras niet te veel te hopen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meldde vrijdag nog dat daarvoor geen draagvlak bestaat onder de ministers van Financiën. Waarnemers gaan veeleer uit van maatregelen die de interestbetalingen op schulden verlichten, zoals een verdere verlenging van de looptijden van leningen en een verdere verlagingen van interestvoeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud