Advertentie

Tsjechische premier verdacht van fraude met EU-geld

Andrej Babis zou gesjoemeld hebben om 2 miljoen euro aan subsidies van de EU los te peuteren voor een van zijn bedrijven. ©AFP

Volgens de Tsjechische politie sjoemelde Andrej Babis, ook wel 'de Praagse Trump' genoemd, om 2 miljoen euro EU-subsidies los te krijgen voor een van zijn bedrijven.

De Tsjechische politie rondde woensdag haar onderzoek af naar de financiële handel en wandel van Andrej Babis, de miljardair die sinds vorig jaar aan het hoofd staat van de regering in Praag. En volgens een woordvoerder bevelen de onderzoekers aan dat de premier wordt aangeklaagd voor fraude.

De zaak draait rond geknoei met Europese subsidies. Voor Babis in 2011 de politiek instapte, bouwde hij een zakelijk imperium uit dat actief was in de chemie, de media en de landbouw. Een van zijn bedrijven kreeg ten onrechte 2 miljoen euro EU-subsidies die bedoeld was voor kleine ondernemingen.

Volgens de politie deed Babis moeite om te verdoezelen dat hij eigenaar was van het bedrijf Capi Hnizdo. Volgens de premier was dat in handen van familieleden toen de EU-subsidie werd toegekend en werd Capi Hnizdo pas later opgeslokt door zijn consortium Agrofert.

Tien jaar cel

De bal ligt nu in het kamp van de hoofdaanklager. Die moet beslissen of Babis daadwerkelijk wordt aangeklaagd. Als dat gebeurt, hangt hem tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het is niet duidelijk wanneer een beslissing over de aanklacht valt.

Babis heeft de beschuldigingen, die in 2017 opdoken, steeds ontkend. Hij herhaalde woensdag dat hij het slachtoffer is van een politiek complot. Zijn coalitiepartner - de centrumlinkse Sociaal-Democraten - dreigden eerder al uit de regering te stappen als Babis wordt aangeklaagd.

De beschuldigingen wierpen het afgelopen anderhalf jaar al een donkere schaduw over de Tsjechische politiek. Babis' partij ANO won in oktober 2017 de parlementsverkiezingen en werd met 29,7 procent de grootste partij, maar had daarna moeite om een stabiele coalitie te vormen.

Populistisch programma

Babis scoorde met een uitgesproken eurosceptisch en populistisch programma waarin hij het politieke establishment aanviel en campagne voerde tegen de opvang van moslimvluchtelingen. Daarom wordt hij in een adem genoemd met de sterke mannen in Hongarije en Polen, Viktor Orban en Jaroslaw Kaczynski.

In december keurde het Europees Parlement een resolutie goed waarin het de Commissie opriep de toekenning van subsidies te stoppen aan bedrijven van Babis. De tekst riep ook op de vermoedelijke belangenvermenging door de Tsjechische premier te onderzoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud