Tsjechische regering overleeft vertrouwensstemming

De Tsjechische premier Andrej Babis overleefde een vertrouwensstemming met steun van de communisten. ©AFP

Bijna negen maanden na de verkiezingen heeft de Tsjechische premier Andrej Babis een verplichte tweede vertrouwensstemming overleefd. Hij kan aan de slag met een minderheidskabinet.

Donderdagochtend stemden 105 van de 200 parlementsleden voor de minderheidsregering van de populistische ANO-partij van Babis en de sociaaldemocratische CSSD. Er ging een debat aan vooraf in het parlement dat dertien uur duurde.

Babis kondigde aan de Tsjechische belangen in Europa actief te zullen verdedigen. ‘We willen geen immigratie’, zei de multimiljardair.

Voor het eerst sinds de democratie in 1989 zijn intrede deed in Tsjechië, kwam de regering tot stand met de steun van de communisten. De conservatieve oppositie had kritiek op het gedoogakkoord met de linkse partij, die in haar programma een uitstap uit de NAVO bepleit. ‘Hoever zal de macht van de communisten reiken?’, vroeg de voorzitter van de Burgerdemocraten (ODS), Petr Fiala.

De regering van de 63-jarige Babis verloor in januari nog een vertrouwensstemming. Toen was er nog geen steun van een andere coalitiepartner. De Tsjechische grondwet bepaalt dat de premier binnen de 30 maanden na zijn beëdiging een vertrouwensstemming moet organiseren. Na de nederlaag in januari benoemde president Milos Zeman Babis een tweede maal. Met nu dus een tweede vertrouwensstemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content