Turkije arresteert kopstukken politie

Enkele van de gearresteerde agenten (in burger). ©AFP

De Turkse autoriteiten lanceerden dinsdag een grootscheepse operatie tegen verschillende vooraanstaande leden van de politie. Bij operaties in 23 steden pakten ze tientallen agenten op. De autoriteiten wrijven hen corruptie en machtsmisbruik aan.

De grootscheepse actie houdt verband met een corruptieonderzoek dat in december vorig jaar plaatsvond tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn entourage. De affaire leidde tot het ontslag van vier ministers en de arrestatie van een vooraanstaande zakenman die nauwe banden heeft met Erdogan. De premier heeft steeds betoogd dat zijn grote rivaal, de in ballingschap levende prediker Fethullah Gülen, achter die zaak zat.

De agenten die dinsdag in het vizier liepen, speelden in dat onderzoek een sleutelrol. Yurt Atayun, de voormalige topman van de Turkse inlichtingendienst die zelf ook achter de tralies verdween diensdag, maakte dan ook gewag van een politiek manoeuvre. Hij wees erop dat de operatie er komt drie weken voor de Turken naar de stembus trekken voor presidentsverkiezingen. Erdogan begint als favoriet aan die stembusslag.

Politiek

Maar de Turkse autoriteiten ontkenden dinsdag dat de operatie tegen de agenten ingegeven was door politieke overwegingen. ‘Er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen 76 agenten die zogezegd onderzoek deden naar de groepering Selam-tevhid. Maar in werkelijkheid lieten ze zich in met spionageactiviteiten’, zei de Turkse procureur-generaal Hadi Salihoglu.

Volgens hem luisterden de agenten illegaal honderden mensen af. Onder hen premier Erdogan, parlementsleden, rechters, journalisten en hoge functionarissen. ‘De arrestanten worden verdacht van spionage, het illegaal afluisteren van telefoongesprekken, vervalsing van documenten, de schending van het privéleven, het fabriceren van bewijzen en de schending van het geheim van onderzoek’, schreven Turkse media dinsdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud