Turkije en Griekenland clashen over migranten in grensstreek

Migranten en vluchtelingen bivakkeren aan de Grieks-Turkse grens. ©AFP

De woordenoorlog tussen Turkije en Griekenland loopt donderdag op. Ankara wil duizend politieagenten naar de grens sturen om te verhinderen dat Griekenland migranten en vluchtelingen terugstuurt.

Sinds Turkije vorige week aankondigde dat het de 'poorten naar Europa openzet', is de spanning aan de Turks-Griekse grens te snijden. Duizenden migranten - Syriërs, maar ook Afghanen en Pakistanen - trokken naar het gebied in de hoop Europa binnen te raken. Ze bivakkeren er in tentjes en inderhaast opgetrokken kampen, want Griekenland weigert ze binnen te laten.

Volgens de Griekse overheid werden de jongste dagen zo'n 35.000 migranten tegenhouden. Honderden anderen die wel binnenglipten, worden weer naar hun land van herkomst gestuurd.

De aanhoudende onmenselijke daden van het Syrische regime zullen de grenspoorten openen. Uiteindelijk zal iedereen naar Europa trekken.
Suleyman Soylu
Minister van Binnenlandse Zaken Turkije

Turkije is niet van plan de vluchtelingen en migranten terug te nemen. Bij een bezoek aan de grensstreek kondigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu donderdag aan dat hij duizend politieagenten wil inzetten om te voorkomen dat Griekenland hen weer naar Turkije jaagt.

In één adem waarschuwde hij dat er nog een pak vluchtelingen kunnen bijkomen als Europa geen actie onderneemt. '3,5 miljoen mensen in Idlib en aan de grenzen van Turkije bevinden zich in een moeilijke situatie. De aanhoudende onmenselijke daden van het Syrische regime zullen de grenspoorten openen. Uiteindelijk zal iedereen naar Europa trekken', klonk het. 

Vier doden

Ankara beschuldigt Griekenland ervan erg driest op te treden. Het land zou niet alleen traangas en waterkanonnen gebruiken om protesterende migranten af te weren, maar ook met plastic en echte kogels schieten. Daarbij zouden al vier mensen gestorven zijn. Volgens Soylu raakten zo'n 160 gewond.

Griekenland ontkent dat met klem, al bevestigden internationale media dat er schoten te horen waren en doken er beelden op van gewonde migranten. Athene beschuldigt Turkije ervan dat het migranten helpt de grens over te steken.

Francesco Rocca, de voorzitter van de Internationale Rodekruisfederatie, deed donderdag een oproep om de menselijke waardigheid van de migranten aan de Grieks-Turke grens te respecteren. Ook de International Organization for Migration riep op om op een evenwichtige en humane manier met hen om te gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud